Debatt

Tid for å holde kjeft i Arbeiderpartiet | Andreas C. Halse

  • Andreas C. Halse
    Spaltist

I Aps sentrale miljøer kan det derimot virke som om personlige ambisjoner og ønsker om politiske karrièrer trumfer partiets beste. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det begynner å bli åpenbart at det sitter folk sentralt plassert i Arbeiderpartiet som ikke vil partiets beste.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Å møte lokale Arbeiderpartilag anbefales egentlig for alle som begynner å bli demotivert på politikkens vegne. Det er påfallende hvor variert medlemsmassen er og hvor villige folk er til å stille opp for partiet sitt.

Tusenvis av folkene som hver dag gjør jobben for partiet, sitter nå i fagforeninger, lokallag og i kommunehus og venter på et prosjekt å mobilisere for. Det er det derimot ingenting som tyder på at partiledelsen har tenkt å gi dem.

Medlemmene i Arbeiderpartiet er uenige i særs mye, men én ting virker det som om det er bred enighet om nesten uansett hvem jeg snakker med. Nemlig at det er på tide å legge intrigene til side, sette partiet først og stake ut en ny kurs for Norge.

Personlige ambisjoner

I partiets sentrale miljøer kan det derimot virke som om agendaen er en helt annen. Her trumfer personlige ambisjoner og ønsker om politiske karrièrer partiets beste.

Det er selvsagt alltid mulig å angripe mediene for at konspirasjonsteorier og intriger stadig når avisenes forsider. Det blir imidlertid for enkelt. Det er åpenbart for alle og enhver at det er sentrale kilder som sprer og spinner interne konflikter og har interesse av at de skrives om.

Setter seg selv foran partiet

Denne vedvarende viljen til å sette seg selv foran partiet kan fort ende opp med å bli det som ødelegger det en gang for alle. Det er ikke alvorlig bare for Arbeiderpartiet og heller ikke bare for venstresiden. Det er alvorlig for Norge.

Arbeiderpartiet på sitt beste gir politisk representasjon til ganske store grupper som faktisk ikke har noe alternativ. Partiet har vært helt sentrale i å skru sammen samlende løsninger for landet og ikke minst vært garantisten for en venstreside som forstår verdien av privat næringsliv.

Intrigemakere

Dagens intrigemakere må enten ikke forstå eller ikke bry seg om at det ikke finnes noen garanti for at Arbeiderpartiet igjen blir et dominerende parti i norsk politikk. Det skremmer meg.

En ting er å ha ambisjoner. Det er grei skuring, og Arbeiderpartiet har aldri vært noen søndagsskole. Allikevel er dagens situasjon unik fordi man ikke engang kan finne noe som ligner på et politisk prosjekt bak intrigemakernes overskrifter. Det handler ganske enkelt om karrière.

Dem som mener noe med å kalle seg sosialdemokrat

Det handler om folk som setter seg selv foran partiet, foran medlemmene og foran landet de bor i.

Det handler om at Arbeiderpartiet fort kan bli et helt ordinært parti. Ikke nødvendigvis engang et særlig stort et.

Viljen til å legge personlige ambisjoner til side i tiden som kommer og heller bruke kreftene på den sosialdemokratiske idédugnaden som trengs, vil i hvert fall vise noe viktig til alle som vil se. Nemlig hvem som er med for sin egen del og hvem som faktisk mener noe med å kalle seg sosialdemokrat.

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Arbeiderpartiet (Ap)