Debatt

Mister identiteten med nye passregler | Diar Abuzed

  • Diar Abuzed, norsk statsborger med kurdisk opprinnelse

Staten har uten forvarsel gjort inngrep i min offisielle identitet.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

De nye passreglene der norske statsborgere født i enkelte land skulle markeres med «ukjent» fødested, skapte en klagestorm. Så snudde Politidirektoratet delvis: Er du adoptert, blir det som før. For andre faller fødested bort og blir markert med landet en gang til.

Nå burde jeg som er berørt, vel slutte å mase? Vel, det er ikke lett når staten uten forvarsel gjør inngrep i min offisielle identitet.

Jeg er kurder, født i den kurdiske byen Duhok i iraksk Kurdistan. Jeg er stolt av min kurdiske opprinnelse. Da jeg vokste opp, ble kurderne undertrykt. Saddam-regimet brukte kjemiske våpen mot oss. Derfor flyktet jeg og familien min fra Irak i 1990. Etter to år i flyktningleir, kom vi til Norge som kvoteflyktninger.

Stolt av å være norsk

Jeg har vært norsk statsborger siden 1999 og er stolt av det også. Det er en viktig del av min identitet. I Norge fikk jeg lov å være kurder uten å bli forfulgt eller diskriminert.

Politidirektoratet fjernet med et pennestrøk en stor del av identiteten min. I mitt neste pass er jeg kun offisielt iraker, min kurdiske identitet er borte. Jeg kommer heretter ikke fra «Duhok, Irak», men fra «Irak, Irak». At jeg er kurder, var jo grunnlaget for at jeg fikk flyktningstatus og siden norsk statsborgerskap.

Udemokratisk

Politidirektoratet iverksatte nye inngripende regler uten offentlig høring og uten å fremlegge saken for folkevalgte. Jeg synes ikke det er demokratiske Norge verdig. Det er som et jærtegn om hvor vi i det norske samfunnet er på vei.

Den lille detaljen kan få store konsekvenser og føre til en farlig polarisering i samfunnet. Amin Mahlof skriver i sin bok Identitet som dreper at når en identitet enten blir nektet eller påtvunget, fører det til konflikt og ustabilitet.

Det er mange utfordringer vi står overfor i dag. En av de viktigste er å sikre at samfunnet kan romme oss alle, med ulike historier og identiteter, men alle som innbyggere i Norge. Jeg er redd dette er et skritt i gal retning.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger
Facebook og Twitter

Les også

  1. Nye passregler: Men kva med oss «ikkje-adopterte»? | Amina Sewali

  2. Politidirektoratet snur om nye passregler

Les mer om

  1. Irak
  2. Innvandring
  3. Flyktningpolitikk