Debatt

Norge kan lede på vei mot en industriell delingsøkonomi | Marcus Furuholmen og Tor Jakob Ramsøy

 • Tor Jakob Ramsøy
 • Marcus Furuholmen

Kompliserte industriprosjekter som Osebergfeltet i Nordsjøen vil tjene på at alle aktørene deler data. Foto: NTB Scanpix, Helge Hansen

Teknologien som gjør analyse og sikker lagring og deling av enorme datamengder fra industrien mulig, er i sterk utvikling. Men viljen til å endre adferd og dele, må også på plass.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Norge har bygget opp en imponerende olje— og gassindustri som har skapt internasjonal anerkjennelse for sikker drift og teknologiutvikling i komplekse omgivelser.

Markus Furuholmen, produktsjef og grunnlegger, Arundo Analytics Inc.

En stadig økende oljepris har derimot ikke stimulert industrien til å ta ut potensielle effektivitetsgevinster, og vi er derfor ikke konkurransedyktige med dagens oljepris.

Tusenvis av sensorer

Flere av oss ser nå at det ligger et stort potensial i anvendelse av data og nye former for industrisamarbeid. Riktig bruk av data kan gi både sikrere og mer effektive operasjoner.

Tor Jakob Ramsøy, leder og grunnlegger, Arundo Analytics Inc.

Oljefeltutbyggingen Johan Sverdrup er planlagt å instrumenteres med langt over 250.000 informasjonspunkter (sensorer). Teknologien som trengs for å håndtere disse datamengdene, er i sterk utvikling og i ferd med å bli tilgjengelige for industrien:

 • Det industrielle internettet muliggjør smarte industrielle applikasjoner som bygger på data fra millioner av maskiner. Det Amerikanske industrikonglomeratet GE forventer at det industrielle internettet vil få en verdi som er flere ganger større enn det kommersielle internettet. Da medregnet alle de positive effektene dette vil ha for industrien i form av økt oppetid og høyere effektivitet.
 • Den industrielle skyen bidrar til at de enorme datamengdene kan lagres, prosesseres og distribueres på en trygg og skalerbar måte som begrenser nødvendige investeringer i infrastruktur for de industrielle aktørene.
 • Datavitenskap (Data Science) bidrar til, og finner, verdifulle mønstre gjemt i store datamengder. En særlig sentral disiplin er maskinlæring, hvor modeller trenes opp ved hjelp av store datamengder og kan brukes til for eksempel å forutsi feil.

Enormt økonomisk potensial

De ulike aktørene i industrien begynner nå å innse hvilket enormt økonomisk potensial som kan ligge i riktig bruk og tolkning av data.

 • Utstyrsleverandørene ønsker økt forståelse av hvordan deres utstyr fungerer under operasjon slik at de kan tilby mer attraktive produkter og tjenester.
 • Serviceselskapene ønsker å få bedre forståelse for tilstanden på utstyret de opererer slik at de kan operere tryggere og mer effektivt.
 • Eierne/oljeselskapene ønsker bedre innsikt i hvordan de kan minske risikoen og øke effektivitet på tvers av sine oljeinstallasjoner.
Sensitive data fra eiendeler av nasjonal interesse må ikke komme i gale hender

Uklart hvem som har rett til data

Det er uklar praksis rundt hvem som eier og hvem som har bruksrett og tilgang til de data som trengs for å utføre analysene beskrevet over. Dette skaper en konkurransesituasjon mellom de ulike aktørene i bransjen: Ved å besitte kunnskap som ingen andre har, kan man bygge tjenester som det blir vanskelig å si nei til.

Konsekvensen er datasiloer som igjen fører til et fragmentert informasjonsbilde. For å utnytte potensialet som ligger i disse dataene, må de kunne fortolkes og presenteres i en helhetlig sammenheng, og da er følgende mekanismer viktig å få på plass:

 • Utstyrseier bør eie utstyrsdata samt ha plikt til å gi alle involverte aktører, som f.eks. utstyrsleverandører og eier/operatør, bruksrett slik at disse får mulighet til å tilby bedre tjenester og produkter.
 • Det industrielle internettet må være åpent og ikke eies av noen få kommersielle aktører. På den måten kan man sikre et rikt tilfang av tjenestetilbydere.
 • Det industrielle internettet må være sikkert – sensitive data fra eiendeler av nasjonal interesse må ikke komme i gale hender. Utvikling av systemer for sikker deling av industridata må prioriteres.

Må dele

Dette blir fort en modell som ligner på delingsøkonomien vi kjenner fra konsumentmarkedet. Uber eier ingen biler, men har informasjon om hvem som er villig til å stille sin bil tilgjengelig, og kan dermed knytte bileieren til en kunde som trenger transport – på samme måte som Airbnb gjør i overnattingsmarkedet.

Disse mekanismene vil i løpet av kort tid tvinge seg frem og legge til rette for nye aktører med mer effektive forretningsmodeller. De nye aktørene vil ved hjelp av industrielle data bidra til å skape større transparens, kutte fordyrende mellomledd og vil i årene som kommer legge til rette for en mer effektiv og sikker industri.

I Norge har for eksempel Arundo Analytics etablert seg som en aktør og benytter data fra utstyrsleverandør, oljeselskaper og serviceselskaper for å levere datadrevet informasjon tilbake til aktørene og på den måten forbedre bransjens totalproduktivitet.

Vi tror Norge kan være unikt posisjonert til å bli ledende i et slik marked global, ikke bare for oljeindustrien, men for alle industrielle bransjer. Men viljen til å endre adferd og dele data er en forutsetning.

Ole Jakob Ramsøy snakker på Aftenpostens teknologikonferanse 27. januar. Følg med på ap.no (for abonnenter) .


Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Apple-grunnlegger Steve Wozniak:

Les også

Teknologiske superstjerner til Norge

Don Tapscott kommer til Aftenpostens teknologikonferanse:

Les også

«Teknologien har drept flere jobber enn den har skapt»

Miljøskatt må til:

 1. Les også

  Teknologi alene redder ikke klimaet - vi må bite i det sure skatteeplet

Les mer om

 1. Debatt
 2. Næringsliv
 3. Oljebransjen
 4. Delingsøkonomi

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Elhub realiserer vår elektriske fremtid | Tor Bjarne Heiberg

 2. ØKONOMI

  Smarte droner skal sikre strømforsyningen

 3. ØKONOMI

  Selskaper kappes om Ellie og Alexandras kompetanse

 4. DEBATT

  Vi må ikke la toget gå fra oss

 5. DEBATT

  Kryptovaluta kan revolusjonere nødhjelp og bistand

 6. ØKONOMI

  Her er de to kursene alle trenger i fremtiden