Debatt

Jeg er italiener. Nå har jeg begynt å bli redd for at jeg skal bli syk mens jeg er i Oslo. | Rosa Manzo

 • Rosa Manzo
  Oslo

Folk i Oslo ser ikke ut til å ha forstått hvor risikabelt det kan være å rusle rundt og å møte venner i denne perioden, skriver innleggsforfatteren. Morten Uglum

Norge må handle raskt.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Jeg er italiener og har bodd i Oslo i sju år.

Mange italienere i utlandet bestemte seg for å vende hjem til Italia da viruset brøt ut i landene der de bodde. Jeg ble værende i Oslo.

Å reise er en av de aktivitetene som kan øke spredningen av viruset. Så jeg ble værende i Oslo mens familien min slåss mot viruset i Italia.

Jeg følger skremt med på nyhetene fra Italia. Nå har jeg begynt å bli redd for at jeg skal bli syk mens jeg er i Oslo.

Les også

Kronikk: «Derfor tar koronaviruset så mange liv i Italia»

Hvor risikabelt det kan være

På grunnlag av nyhetene som kommer fra Italia, vil jeg oppfordre den norske regjeringen til å innføre mye mer drastiske tiltak for å forhindre spredningen av koronaviruset. Folk i Oslo ser ikke ut til å ha forstått hvor risikabelt det kan være å rusle rundt og å møte venner i denne perioden.

Det er ikke nok å stenge skoler hvis barna fortsetter å møte vennene sine i parken. Det er ikke nok å arbeide hjemmefra hvis man organiserer middager med venner hjemme.

Les også

Joggere på Sognsvann: «Vi må komme oss ut for ikke å bli gale i hodet»

I Italia er det fastslått at koronaviruset også spres via de symptomfrie, altså de som ikke viser noen symptomer, men er bærere av viruset og derfor smittefarlige. I Italia blir det sett på som helt nødvendig å ha på seg maske når man treffer andre. I Norge er det ingen som har på masker ute på gaten, og det er ingen masker å få tak i på apotekene. Jeg har sett etter masker å beskytte meg med siden februar, men de var utsolgt allerede da.

Jeg har også merket meg at det er blitt nærmest umulig å få kjøpt håndsprit. Butikker er fortsatt åpne og tiltrekker seg uheldigvis et stort antall kunder siden de gir uvanlige rabatter på opp til 70 prosent.

Det er ikke nok å holde seg på én meters avstand.

Det er ikke nok å holde seg på én meters avstand, skriver innleggsforfatteren. Vidar Ruud, NTB scanpix

Alle bør bruke maske, også de som arbeider i apoteker og i butikker, fordi viruset sprer seg også fra smittede som ikke har symptomer. Det er viktig å forklare at viruset også kan påvirke unge mennesker kraftig.

Norge må handle raskt hvis landet skal unngå den tragedien som nå skjer i Italia. Norge må sette inn de tiltakene som er gjort i Italia, for eksempel desinfisere utbruddsstedene der viruset har utviklet seg og likeså på gater, skoler, offentlige plasser, tog og T-bane.

Les også

Hongkong så ut til å ha utbruddet under kontroll. Da tiltakene ble løsnet, gjorde viruset et comeback.

Det som er nødvendig nå

Jeg håper det norske helsesystemet er i kontakt med italienske leger som utprøver forskjellige medisiner, særlig en medisin som spesielt skal behandle viruset, og en annen som spesielt skal behandle lungebetennelse.

Det er nå helt nødvendig med systematisk koordinering mellom helsemyndigheter og land for å unngå å tape tid og for å hindre viruset i å spre seg og slik unngå at tallet på ofre stiger.

Oversatt fra engelsk av Bjørg Hellum

 • Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. POLITIKK

  Verden står for tur: Slik skjer neste trinn i åpningen av grensene

 2. OSLOBY

  Labre forventninger ved Oslo-attraksjoner tross gjenåpning for europeiske turister

 3. VERDEN

  12 land opplyser at de fremdeles ikke har koronasmitte

 4. VERDEN

  2500 ansatte, men ikke en eneste er smittet av korona. Slik får de det til.

 5. ØKONOMI

  NHO vil ha vekk koronakravet om bordservering

 6. NORGE

  Tror massetesting kan være i gang allerede i år: – Vi har kommet veldig langt på kun kort tid