Debatt

Hvorfor skal vi skjule dyrenes skjebne på slakteriet? | Siri Martinsen

  • Siri Martinsen
    Siri Martinsen
    Veterinær og leder i NOAH
Dyrevernorganisasjonen NOAH og leder Siri Martinsen (bildet) har samlet inn 18.000 underskrifter for offentlig tilgjengelige filmopptak i slakterier og slaktebiler.

Kameraovervåking som verktøy for tilsynsmyndigheten er på ingen måte «ulovlig» – tvert imot er det innført i blant annet Frankrike og England.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

NOAHs kampanje for offentlig tilgjengelige filmopptak i slakterier og slaktebiler har nå fått ca. 20.000 signaturer. Mange reagerer på at dyr dør på samlebånd uten at vi får vite hvordan dette oppleves for dem. Aftenpostens Joacim Lund, mener derimot at det å vise frem innsiden av kjøttindustrien på denne måten er både «dumt og ulovlig».

Kameraovervåking som verktøy for tilsynsmyndigheten er på ingen måte «ulovlig» – tvert imot er det innført i blant annet Frankrike og England. Nå har regjeringen meldt at de vil innføre dette i Norge. Lund ser ut til å tro at slakteriene – der dyr daglig tvinges frem mot døden på samlebånd – ikke er risikopunkter for lidelse. Han mener også det er «lyst» der, altså nok innsyn.

Les også

Regjeringen innfører kameraovervåking på slakterier

Siri Martinsen er veterinær og leder av dyrevernorganisasjonen NOAH – for dyrs rettigheter.

Ingen hører skrikene på slakteriene

Tatt i betraktning at alt norsk offentlighet har fått se fra slakterier i nyere tid er noen sekunders undercoverfilm, faller det på egen urimelighet. Lund er opptatt av at ingen hører skrikene på gårdene – men ingen hører skrikene på slakteriene heller.

NOAH skulle gjerne foreslått kameraer på produksjonsanleggene også – men der er det helt andre juridiske hindringer.

Les også

Landbruksministeren varsler oppvask etter TV-dokumentar om svineprodusenter

Ingen «grov personvernkrenkelse»

Det er innsynet fra offentligheten Lund har mest trøbbel med. Det er merkelig at Lund konkluderer med at NOAH ønsker å bryte personvernlovgiving. Vi har aldri uttalt at vi ønsker nærbilder av slakteriarbeidere. Vi har sagt at folk har rett til å få se hva som skjer med dyrene.

Det kan neppe være «grov personvernkrenkelse» at opptak fra for eksempel CO2-gassgraven for griser er offentlig tilgjengelige.

Det er et teknisk spørsmål, som lar seg løse, å ivareta personvern samtidig som film av hva dyrene må igjennom for å bli til kjøtt, gjøres tilgjengelige for offentligheten. Allerede i dag er Mattilsynets film og bilder fra tilsynskampanjer, informasjon man kan få innsyn i.

Ikke «trist for dyrene»

Mange vil nok mene at det er mer «ekstremt» at vi tillater det som skjer med dyrene på slakteriene, enn å mene at offentligheten har rett til å se det.

Det er kanskje «dumt» å gi den type innsyn hvis man vil at kjøttsalget skal opprettholdes – men det er på ingen måte «trist for dyrene» at folk får vite hva som skjer med dem.

  • Les også:
Les også

Massiv PR-kampanje fra Gilde dagen etter kritisk dokumentar

  • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. NOAH
  2. Dyrevern
  3. Joacim Lund