Suksess eller selvmål?

  • Agnethe Ellingsen
Det er en risikosport for suksessrike fotballtrenere å bytte beite, skriver Agnethe Ellingsen. En som allikevel tar sjansen er Nederlands Louis van Gaal, som etter VM går til Manchester United. Her omfavner han Arjen Robben etter seieren over Mexico i åttendedelsfinalen.

Trenere og managere som scorer høyt i fotball-VM, hentes raskt inn til landslag og klubber for å gjenta suksessen der. Men trylleformelen virker ofte dårlig på et nytt lag.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Ledere flest er utsatt når de skifter jobb, men fotballtrenere og managere ser ut til å stå i en særstilling: Terskelen for å bli byttet ut er mye lavere hvis ikke resultatene viser seg raskt. David Moyes måtte forlate Manchester United etter ti måneder, Tottenham har sin fjerde trener på to år, mens gjennomsnittlig tjenestetid for trenere i Rosenborg er 13,2 måneder det siste tiåret. For fotballtrenere og managere kan det derfor være risikosport å bytte beite hvis man ikke vet hva man går til og ikke er sikker på å kunne levere i tråd med forventningene.

Jakter på magikere

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås skriver at fotballtrenere rekrutteres stort sett på basis av én ting, resultater. Men hva med andre kvaliteter og kompetanser som er viktige for nettopp denne klubben? Klubbene leter gjerne etter en magiker. Men suksess i én situasjon ett sted betyr ikke nødvendigvis suksess i en annen situasjon et annet sted.

Klubbens muligheter og utfordringer gir føringer for trenerstil, strategier og initiativer. Er klubben nær nedrykk, eller ligger den i toppen, hvor alt er veldrevet og skal videreføres? Hva er årsaken til oppgang eller nedgang? Kanskje klubben har mistet stjernespillere og i beste fall kan regne med å ligge midt på tabellen? Finnes det ressurser til å komplettere spillerstallen? Hva med kulturen?

Magnus Haglund i Lillestrøm innrømmet etter kort tid i klubben at han hadde bommet grovt på forskjellene mellom svensk og norsk fotball.

Kult å møte Nils Arne Eggen?

Mange fristes av rolle, status, posisjon, lønn og utfordringer. Men treneren/manageren bør vurdere grundig om dette er en klubb hvor han kan lykkes. Det innebærer å sjekke ut rammebetingelsene, hva som kreves og forventes, hvilken ressursbase er tilgjengelig og hvilke begrensninger som ligger til grunn. Hvor stor frihet får han til å gjøre det som er nødvendig innenfor rammene? Får han jobbe med en spillestil han har erfaring og suksess med, eller er det styret som bestemmer, slik Per Joar Hansen i Rosenborg ble møtt med i oppstarten?

Et annet forhold det kan være greit å avklare er forgjengerens historie, posisjon og stil. Skal man overta etter en suksesstrener, slik Tor Ole Skullerud gjorde etter Ole Gunnar Solskjær i Molde? Og er forgjengeren fortsatt en del av klubben? Hvor vil lojaliteten til spillerne da være? Hvor kult blir det for en ny trener i Rosenborg å møte Nils Arne Eggen på Brakka hver dag?

Hva er grunnlaget for hans tidligere suksesser? Skyldes suksessen eget bidrag eller andre forhold som godt støtteapparat, gode systemer og prosesser? Hvilke personer har bistått, og hvem har komplementert ham?

«Dead man walking»

En trener/manager må være prestisjeløst ærlig på egne sterke og svake sider og hva som bør være på plass for å kunne gjenta suksessen. Ingen kan være god på alt. Leder han best i krise eller medgang? Er han en god kampanalytiker og taktiker, eller er han best som coach på feltet? Er treneren en dyktig pedagog og spillerutvikler? Hvordan passer dette med klubbens behov og kultur?

Jo større samsvar det er mellom ny treners/managers fotballfilosofi og egenskaper og klubbens spillestil, samt mellom klubbens utfordringer og tilgjengelige ressurser, desto større er sjansene for å oppnå ny suksess. Er samsvaret derimot dårlig, møter man fort motstand og evner ikke å etablere respekt i rollen.

Avisen The Daily Telegraph beskrev David Moyes som en «dead man walking» når han var i garderoben, etter at han aldri klarte å opparbeide tillit blant United-spillerne.

Både klubben og treneren/manageren har ansvar for å sikre at dette blir en suksess. Klubben må være tydelig på hvilke kvaliteter og kunnskaper som er viktigst. Trenere og managere må på sin side sikre at de har forstått forventningene og rammebetingelsene og har tro på at de kan levere i henhold til dem.