Invester i Korketrekkeren

Når forholdene er gode, er det eufori langs traseen nedover Skådalen, skriver innleggsforfatteren.

Det er synd hvis snøproduksjon er forbeholdt aktiviteter der man må kjøpe dyre heiskort eller drive med organisert idrett.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Da New York Times i vinter skrev om Oslo, var Korketrekkeren på listen over anbefalte aktiviteter.

Dersom det ikke investeres i akebakken, er det ikke sikkert den vil kunne stå der igjen – dersom den amerikanske storavisen kommer på nytt Oslo-besøk om noen år.

Skaper vinterglede for alle

Korketrekkeren er den populære akebakken fra Frognerseteren til Midstuen T-banestasjon. Den er 2 kilometer lang. For Oslo-beboere er «Korken» et gratis, uorganisert tilbud som skaper vinterglede for nær sagt alle aldre.

For tilreisende turister til Oslo er den bynære akebakken en unik attraksjon og en tilgjengelig vinteraktivitet. I motsetning til langrenn og alpint krever den ikke forkunnskaper.

Når forholdene er gode, er det eufori langs traseen nedover Skådalen. Det er fullt av akere i all slags vinterbekledning i T-banevognene fra Midstuen og høyt trykk på kjelkeutleiene på Frognerseteren.

Blir snøfritt raskere enn før

Lite er gjort med bakken siden den ble bygget på 1950-tallet. I den lavestliggende delen av bakken blir det snøfritt raskere enn det gjorde tidligere.

Alpinanleggene har vært avhengige av snøproduksjon lenge. Også for langrennsklubbene i Oslo er kunstsnø de siste årene blitt avgjørende for å sikre aktivitet om vinteren. På så godt som alle langrennsarenaene i byen driver klubbene i dag med snøproduksjon.

Uten tilsvarende snøproduksjon i Korketrekkeren blir sesongen ustabil og kort – og vil fremover bli stadig kortere.

Reiselivsnæringen bør bistå

Det er i dag Bymiljøetaten (BYM) som preparerer akebakken. Det har lenge vært snakket om snøproduksjon og oppgradering, men tiltaket er kostbart og er havnet langt ned på etatens prioriteringsliste.

Fordi bakken også er viktig for Oslos reiselivsnæring, bør næringen bistå BYM med å finne midler til opprustning av anlegget.

For med snøproduksjon i Korketrekkeren vil Oslo også fremover kunne få en lang, bynær akebakke med fjordutsikt og gode snøforhold. Det vil være en turistattraksjon det definitivt er langt flere enn New York Times’ lesere som vil sette pris på.

Spleiselag

Det er synd hvis snøproduksjon er forbeholdt aktiviteter der man må kjøpe dyre heiskort eller drive med organisert idrett.

Dessverre må også uorganisert vinteraktivitet klimatilpasses.

Korketrekkeren gir fantastiske vinteropplevelser til Oslo-boere, skoleklasser og tilreisende turister – til prisen av en T-banebillett.

Et spleiselag mellom reiselivsnæringen og Bymiljøetaten på snøproduksjonsanlegg og oppgradering av akebakken vil kunne sikre disse opplevelsene også i årene som kommer.