Debatt

Ikke vær sur, det handler ikke om kultur

 • Steffen R. M. Sørum

Hadija Tajik og Christian Tybring-Gjedde. Foto: MORTEN UGLUM

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
 • Det jeg tror holder Christian Tybring-Gjedde våken om natten er: Hvordan kunne en norskpakistansk jente fra en bygd på Vestlandet plutselig bli kulturminister?

I etterdønningene fra Hadia Tajik og Christian Tybring-Gjeddes kulturdebatt er det vel på tide å adressere elefanten i rommet. Jeg mistenker Christian Tybring-Gjedde for ikke å bry seg så mye mer om kultur enn om han skal ha brød eller lompe på pølsa si. Det er makt han vil ha, selvfølgelig, ingen bombe det.

Makt

Politikk handler om makt, men hva velger han som våpen i hans uforbeholdne motstand mot den sittende kulturministeren? Det «ekte norske» som om det skulle være en akilleshæl for Tajik. Tybring-Gjedde tyr til triks som Blodstrupmoen benytter i Flåklypa Grand Prix i håp om at konkurrenten skal skli av veibanen. Valg av våpen blir interessant i en kulturdebatt, fordi den blottlegger vårt neste store skisma. Gutteklubben Greis store downfall.

Nattevåking

Det jeg tror holder Christian Tybring-Gjedde våken om natten er: Hvordan kunne en norskpakistansk jente fra en bygd på Vestlandet plutselig bli kulturminister? Det var jo han som skulle bli kulturminister, ikke klassens tillitsvalgte, en jypling som attpåtil brisker seg på nynorsk. Mens Christian Tybring-Gjedde vrir seg i sengen, kan det hende at nettopp Hadia Tajik blir vår nye statsminister. Jeg er spent på hva slags kulturdebatt han kjører i gang da.

Jeg vil tro at jeg deler flere kulturpreferanser med Hadia Tajik enn med Christian Tybring-Gjedde, og det tror jeg han glemmer at ganske mange av oss «nordmenn» gjør. Film, kunst, litteratur og mat. Jeg tror jeg hadde følt meg mer hjemme hos Tajik enn hos Tybring-Gjedde. Det må vel bety noe?

Frykte det fremmede

Selv har jeg vokst opp på Stokka i Stavanger med et nabolag med tyske, franske, amerikanske og arabiske oljearbeidere på 80-tallet. Med amerikanerne kom slike farlige ting som skateboard og graffiti som naturligvis ble totalforbudt her til lands. Norsk har alltid vært ensbetydende med å frykte det fremmede. Vi måtte ha potetprester for å overbevise folk til å spise knollen da de holdt på å sulte i hjel, for Guds skyld. Jeg lærte tidlig at man ikke skulle frykte andre kulturer. Min farfar sa at det spiller ingen rolle hvor du kommer fra, men det som betyr noe er hvor du skal. Åpen dag på den franske skolen og sportsdagene på den amerikanske skolen er gode minner. Jeg liker tanken på at litt av Norge finnes overalt, og at hele verden finnes i Norge. I folketoget på 17. mai i Stavanger var det vanlig å gå i sin egen nasjonaldrakt og flagge med sitt eget lands flagg i folketoget. Noe slikt tok tid for Oslo å akseptere.

Jeg sier ikke at Christian Tybring-Gjedde er rasist, ei heller en gammel mann, bare en gammel sjel.

Sjokkert

Jeg har en sterk opplevelse fra det året jeg var russ. Vi gikk i barnetoget. Foran oss gikk det en barneskole (jeg husker ikke hvilken), en liten mørk jente gikk med klassen sin, og hun veivet med et norsk flagg. Da vi passerte et aldershjem, satt de gamle langs ruten i sine rullestoler og ulltepper og så barna marsjere forbi mens vi sang «Ja, vi elsker». Plutselig tok en av de gamle og hyttet med neven mot den lille jenta foran oss. Han spyttet etter henne og ropte at hun ikke var norsk. Jenta ble sjokkert og begynte å gråte. Før situasjonen tilspisset seg, tok jeg og en klassekamerat affære. Jeg tok henne på ryggen og vi løp bakover, inn i vår egen skoles prosesjon der all russen var. Vi ropte RUSSEKORT, RUSSEKORT og ganske snart fikk jenta russekort fra nesten hundre russ. Etter vi hadde passert aldershjemmet vendte vi tilbake til skolen foran og jenta ble mottatt som den store helten når hun veivet med den fete bunken russekort. Jeg husker at vi som hadde sett hendelsen ikke kalte mannen rasist. Vi syntes synd på ham. Han var gammel og skjønte ikke bedre, dessverre.

Gammel sjel

Jeg sier ikke at Christian Tybring-Gjedde er rasist, ei heller en gammel mann, bare en gammel sjel. For gammel til å skjønne hva slags land vi har blitt? Eller som Public Enemy ville ha sagt: What time it is … Som forfatter og forlagsredaktør reiser jeg mye rundt på skoler og holder skrivekurs. Jeg møter minst en Hadia Tajik på hver skole, en Mira Craig i hver klasse og svært ofte et par jenter som kan bli den nye Ezinne Okparaebo, bare at de driver med basketball (heller ikke så urnorsk). De er flinke, selvbevisste og kommer til å forme landet vårt. Kulturen vår. Det ligger i den norske kulturforståelse at jenter skal lykkes. Spør en hvilken som helst ungdomsklasse om når kvinner fikk stemmerett, nesten alle vet det. Når fikk menn allmenn stemmerett? Nei, det er det ingen som vet. Jenter er vinnerne i klasserommet og på universitetene, men også på arbeidsplassen. Kvinner i Norge har det historisk best av alle kvinner i alle land og gjennom alle tider.

Bitre menn med vrangforestillinger

At vi får en ung kvinne, som attpåtil er muslim på ministerpost, kommer ikke plutselig. Det skulle egentlig bare mangle. Baksiden av medaljen er menn som sutrer og gutter som risikerer å bli tapere, mens hardtarbeidende jenter gjør suksess. Noen menn takler ikke at kjæresten tjener bedre enn dem, andre takler ikke kvinnelige sjefer. Nå sitter de i sine digitale huler og spisser steiner. Vi har sett bitre menn med vrangforestillinger før. Her ligger skismaet – hva gjør vi for å balansere kjønnsforskjeller i skolen, hvordan unngår vi at guttene blir hengende etter i arbeidslivet? Og når det gjelder den norske kulturen som Christian Tybring-Gjedde etterlyser: Jeg lover å utruste en ekspedisjon nå i januar som skal finne tilbake til det han savner, så kan vi se om det er verdt det.

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Lille speil på veggen der, hvem er norskest i landet her? | Helene Skjeggestad

 2. POLITIKK

  Samfunnssikkerhet-ministeren: – Jeg kommer til å gjøre en god jobb

 3. KOMMENTAR

  «Jeg sto og skar opp grønnsaker på kjøkkenet da Trude Drevland gikk opp på talerstolen»

 4. KULTUR

  Gutteopprør, debatt om minoritetskvinner og elite-kritikk: Feminismen er i hardt vær

 5. FOTBALL

  Elida (10) gjorde inntrykk på kulturministeren

 6. SID

  Tre russ skriver: Alkohol er ikke gjerningsmannen bak voldtekt