Debatt

Integreringen i Oslo er mislykket

  • Amal Aden
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Amal Aden.

Det forstår vi når jenter og kvinner som ikke dekker seg til ikke kan bevege seg i deler av hovedstaden uten å måtte motta spydige kommentarer, onde blikk eller å bli spyttet etter. Det forstår vi når man ikke kan spise mat under ramadan uten å få spydige kommentarer slik vi kunne lese om i

Les også

Moralkontroll i Oslos innvandrergater

.

Den sosiale kontrollen øker, det er kvinner og ungdom som merker dette mest. Dette er et problem som kommer til å øke hvis ikke integreringen blir bedre.

En ung somalisk jente som bor sammen med familien sin litt utenfor Oslo, forteller meg at hennes mor er redd for henne når hun er på Grønland for å handle halalmat. Når jenta handler i byen hun bor i, går hun i vestlige klær, når hun reiser til Oslo bruker hun somaliske kjoler og dekker seg til med hijab.

En somalisk gutt på 17 år forteller at han har norsk kjæreste. Han forteller at han pleier å leie kjæresten sin overalt i Oslo utenom på Grønland; han er lei av trakasseringen.

Personlig er jeg blitt kalt hore og blitt spyttet på. Jeg har fått høre at jeg svikter mitt miljø når jeg skriver bøker, at jeg kler meg som en hore og at håret mitt er klippet som en mann.

Maktsyke menn

Det kan ikke være egne lover og regler på Grønland. Det er ikke lett å integrere seg når man blir mobbet i eget miljø, når man prøver å bli en del av storsamfunnet, men blir hindret av en gruppe maktsyke menn med dårlige holdninger. Disse maktsyke mennene ønsker å ha full kontroll over spesielt kvinner, barn og ungdom. Vi må stå sammen og vise at deres tid er forbi. De må akseptere lover og regler her i Norge, de må akseptere at likestillingen og ytringsfriheten gjelder alle.

Muslimsk bydel

Grønland blir ikke en muslimsk bydel; det kan virke som den allerede er blitt det. En bydel hvor noen ikke bryr seg om integrering, likestilling og ytringsfrihet. De har strenge regler og forventninger for hvordan ungdommen skal kle seg og hvem de er sammen med. Ungdom unngår Grønland fordi de der blir mobbet av noen fra sitt eget miljø. En del skolejenter har hijab i ryggsekken slik at de kan dekke seg til når de er i Grønlands-område. Slik kan vi ikke ha det. Samfunnet må reagere og vi må alle si høyt at dette er uakseptabelt.

Det er bra integreringsminister Audun Lysbakken tar dette alvorlig og går ut i Aftenposten 11. januar og sier at det er uakseptabelt med sosial kontroll. Nå må politikerne handle, ikke bare diskutere.

Les også

  1. Drapstrues av «moralpolitiet»

  2. Amal Adens utrolige reise

  3. Moralproblemet splitter

  4. Bygdedyret lever i Oslo

Les mer om

  1. Debatt