Debatt

Er det noen jøder der?

 • Øistein Mjærum

Foto: MENAHEM KAHANA

Vi kan ikke la den grufulle situasjonen i Gaza skape grobunn for antisemittiske holdninger.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Noman Mubashir har helt rett når han i Aftenposten 10. januar skriver at det var mange pøbler som herjet i Oslo sentrum i forrige uke. Men han nevner ikke at noen av aktivistene dessverre også hadde en mer ideologisk begrunnelse for sine herjinger, vold og hatrop. De jødiske miljøene rapporterer om flere trusler og antisemittiske ytringer enn på 60 år.

På vei til det vellykkede fakkeltoget forrige torsdag var jeg innom en butikk. På en benk sitter to ungdommer og snakker i mobiltelefonen. De spør sin samtalepartner: «Er det noen skikkelige jøder der, eller? Da kommer vi!» Først da jeg kom ut på slagmarken i Karl Johans gate skjønte jeg hva som var på gang. For å forhindre at volden og hatropene ble en del av det fredelige fakkeltoget, var vi flere som forsøkte å snakke med de potensielt voldelige ungdommene da de kom til Youngstorget, ikke minst mange voksne arabiske menn gjorde en avgjørende innsats.

Uholdbart.

Det var bare én palestiner blant de over 30 arresterte etter opptøyene. Betyr dette at resten bare var på jakt etter bråk? Mange påstår det, også Mubashir og politiet. Etter å ha snakket med flere av ungdommene er jeg dessverre ikke overbevist. Jøder som deltok i det fredelige fakkeltoget følte en så hatefull stemning at de valgte å forlate toget. Det er ikke bare trist. Det er uholdbart.

Jøder i Norge og resten av verden kan ikke bli stilt til ansvar for de brutale overgrepene Israel er ansvarlige for. Når enkelte av Palestina-organisasjonene i Norge ikke engang vil ta kraftig avstand fra voldshandlingene og angrepene på Israels forsvarere, er det svært bekymringsfullt.

Dramatisk.

At heller ikke norske organisasjoner skiller tydeligere mellom hva staten Israel skal anklages for, og hva norske jøder blir stilt til ansvar for, er dramatisk. Islamsk Råd Norge er derimot blant dem som tar kraftig avstand fra opptøyene

i Oslo.

På torsdag delte flere voksne etniske nordmenn ut hatbrosjyrer i Oslo som oppfordret til å hetse jøder og jødiske helligdommer. «Tøm søppel ved jødisk synagoge, pynt jødisk kirkegård med grisehode» var noen av budskapene. Vi må reagere. Vi kan ikke la den grufulle situasjonen i Gaza skape grobunn for antisemittiske holdninger.

Les mer om

 1. Debatt

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Jo, vi er Quislings barn

 2. SID

  Jeg slapp ikke inn i Israel. Men jeg vil aldri slutte å kjempe for palestinernes rettigheter

 3. DEBATT

  Ungdom settes i digital gapestokk

 4. VERDEN

  Jeremy Corbyn og Labour anklages for antisemittisme: – Vanskelig for ham å gi noe godt svar

 5. KOMMENTAR

  Den usynlige minoriteten

 6. VERDEN

  Er de anti-Israel eller antisemitter? Spørsmålet splitter venstresiden på begge sider av Atlanteren