Debatt

Vrangforestillinger om Downs syndrom og abort

  • Jan Inge Kvamme
Evolusjonsbiologen Richard Dawkins skapte furore da han tvitret at det er umoralsk å ikke abortere foster med Downs syndrom, skriver artikkelforfatteren.

Til barnets beste? Det finnes gode grunner til å velge abort, men at barnet ikke vil få et godt liv fordi det har Downs syndrom er ikke en av dem, skriver en far.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Evolusjonsbiologen Richard Dawkins skapte furore da han tvitret at det er umoralsk å ikke abortere foster med Downs syndrom fordi barnet ikke vil få et godt liv.

Den norske psykologen Rolf Marvin Bøe Lindgren fulgte opp og skrev at vi må tåle å diskutere spørsmålet selv om det kan være provoserende for «dem som har Downs og for dem som har barn med Downs».

Problemet med Dawkins' uttalelser er ikke at de er provoserende, men at de er ren synsing og helt uten empirisk bevis.

Tilfreds med livet

Flere vitenskapelige undersøkelser viser at personer med Downs er tilfreds med sitt liv, og at familiemedlemmer føler at de er blitt bedre mennesker av å ha en bror eller søster med Downs.

Jan Inge Kvamme

De fleste som har barn med Downs vil kunne bekrefte at dette stemmer, men selv om de kan mer enn andre om livet med Downs blir synspunktene deres avfeid som usaklig føleri.

Det er legitimt å diskutere om det er greit å abortere et foster med Downs syndrom av egoistiske årsaker. Det er imidlertid ikke legitimt å abortere et foster med Downs fordi det er til barnets beste.

Mitt håp er at jeg skal bli trodd når jeg sier at min sønn med Downs syndrom slettes ikke lider.

Det gjør heller ikke jeg, mor eller storesøster. Lar vi holdningen om at mennesker med Downs lider få befeste seg, er jeg redd mange foreldre vil ta sine valg på feil grunnlag. Det er umoralsk.

Les mer:

Les også

  1. - Debatten om barn med Downs er kald og aggressiv

  2. «Kjære fremtidige mamma, ikke vær redd»

  3. Nær ni av ti velger abort ved Downs-diagnose

Les mer om

  1. Debatt
  2. Helse