Debatt

Politikken avgjør valg. Heldigvis. | Andreas C. Halse

  • Andreas C. Halse
Jeg tror den beste løsningen for Arbeiderpartiet ville vært å slutte å syte om skittent spill og begynne å vise hva de faktisk vil gjøre annerledes med landet vårt hvis de kommer til makten, skriver Andreas C. Halse.

Erna Solberg kommer ikke til å bli gjenvalgt på grunn av at Høyre-politikere skriver kronikker om Jonas Gahr Støre.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I løpet av de siste ukene er det blitt skrevet mange ord om regjeringspartienes såkalte svertekampanje mot Arbeiderpartiets leder. Ifølge et «hemmelig» notat skal svertekampanjen bestå i å omtale Jonas Gahr Støre som en tåkefyrste og Arbeiderpartiet som vinglete.

Først og fremst er denne debatten et resultat av et vellykket, helt ordinært, innsalg fra regjeringspartienes kommunikasjonsapparat. Man trenger ikke akkurat bruke spesielt mange timer på analyse for å komme på at tåkefyrstekritikken er en merkelapp som har potensial for å feste seg på det som sannsynligvis blir vår neste statsminister.

Å få den politiske avdelingen i Aftenposten til å tro at de røper intern og hemmelig informasjon ved å gjengi slike banaliteter, er først og fremst en kommunikasjonsfaglig god prestasjon.

Personangrep eller politisk uenighet

I forlengelsen har Arbeiderpartiet og deres støttespillere vært travelt opptatt med å besvare kritikken og beskylde regjeringspartiene for å drive en skitten personkampanje mot Støre. Det er ikke en påstand som er helt urimelig. Det har vært mye personfokus rettet mot Støre og hans familie. Mye av dette dreier seg imidlertid om relativt ordinær politisk uenighet.

Wegard Harsvik har rett når han kritiserer utspill som helseministerens utfall mot at Jonas Gahr Støre skulle delta i Birkebeinerrennet. At det plutselig skulle være både elitistisk og dårlig for folkehelsen, fremsto både smålig og krampeaktig.

Det beste svaret på påstandene om tåkeprat er ikke å hisse seg opp over slike påstander, men å bevise at de er feil

Kritikken som dreier seg om at Arbeiderpartiets leder er uklar i talen, er derimot av en helt annen karakter.

For det første er det åpenbart Støres måte å snakke og være på, og for det andre har den skutt fart som et resultat av helt konkrete politiske uenigheter, blant annet knyttet til landets blasfemilovgivning. Når en velger å være uklar i slike spørsmål, må en akseptere kritikk.

Slutt å syte

Arbeiderpartiets respons har langt på vei handlet om å blande sammen disse fenomenene.

At noen angrep er krampaktige eller ufine, betyr ikke at alt er uredelig. Dessuten vet Arbeiderpartiet godt at rollene vil være byttet om neste gang det er de som styrer.

Jeg tror den beste løsningen for Arbeiderpartiet ville vært å slutte å syte om skittent spill og begynne å vise hva de faktisk vil gjøre annerledes med landet vårt hvis de kommer til makten.

Norge går inn i tunge tider, og valgene vil avgjøres av hvem som har de beste svarene for å takle ledighetskrisen, fallet i industriproduksjon, flyktningkrisen og for å fordele knappe ressurser i velferdsstaten.

Hvis Arbeiderpartiet har troverdige svar på disse utfordringene, vil jeg anbefale å begynne å fortelle om dem fremfor å bruke tiden sin på å sutre om svertekampanjer.

Bevis at påstandene er feil

Når alt kommer til alt, tror jeg norske velgere egentlig er ganske lite sårbare for politisk spin. Hva Henrik Asheim eller andre posisjonspolitikere skriver om Jonas Gahr Støre, er rett og slett veldig lite viktig så lenge han representerer en regjering som ikke kommer opp med en troverdig plan for å skaffe jobb til flere av de 130.000 menneskene som nå står ledige.

Det beste svaret på påstandene om tåkeprat er ikke å hisse seg opp over slike påstander, men å bevise at de er feil ved å være krystallklar på egen politikk og hvordan den kan gjøre livet bedre for menneskene som bor i landet vårt.


På Twitter: @achalse

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om tåkefyrste-påstandene:

Les også

  1. Medierevisjonen: Tåkefyrste-tåkeleggerne Aftenposten

  2. - Jeg tenker i mitt i indre at det er uttrykk for svakhet og usikkerhet

  3. En tåkefyrste vinner ikke valg

Les mer om

  1. Debatt
  2. Internrevisjonen