Debatt

Löfvens avvisning av Trump er viktig for rettsstaten | Yngve Brox

  • Yngve Brox
    Yngve Brox
    Seksjonssjef for kommunikasjon, Domstoladministrasjonen
Den amerikanske rapperen Asap Rocky står tiltalt for voldsbruk i Sverige.

Saken med rapperen Asap Rocky, president Trumps forsøk på innblanding og den kontante avvisningen fra Sverige statsminister er en god demonstrasjon av hvordan rettssystemet skal fungere.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Den amerikanske rapperen Asap Rocky står tiltalt for voldsbruk i Sverige. President Donald Trump har forsøkt å påvirke behandlingen av den, gjennom en telefonsamtale med Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Löfvens svar er en god innføring i hvordan et rettssystem skal fungere i et demokrati. Löfven sa dette til den svenske avisen Allehanda etter samtalen: «Jeg var veldig tydelig på at det svenske rettsvesenet ikke kan forhandles om. Det spiller ingen rolle hvem som ringer eller tvitrer.» Videre sier Löfven til avisen at han ikke har anledning til å gå i dialog med Trump om situasjonen.

Yngve Brox, seksjonssjef for kommunikasjon, Domstoladministrasjonen.

Loven er lik for alle

Rettssystemet i de nordiske landene har svært høy tillit, sammenlignet med de fleste andre land i verden. Dette skyldes blant annet nettopp at det er et krystallklart skille mellom statsmaktene: Den sittende regjering påvirker ikke pågående rettsprosesser. Domstolene er uavhengige i sin dømmende virksomhet. Loven er lik for alle, uavhengig av hvor kjent man er eller hvor mektige venner man har.

Statsminister Löfvens kontante avvisning av USAs president viser at slik er det i praksis også: Selv ikke verdens mektigste mann kan påvirke en rettsprosess i Sverige.

Just spoke to @KanyeWest about his friend A$AP Rocky’s incarceration. I will be calling the very talented Prime Min… https://t.co/NbKHYs2QUX

Dypt problematisk

President Trump har gjort det til sitt varemerke å være «utradisjonell», og ikke la seg begrense på samme måte som andre politikere. Det er dypt problematisk, fordi disse begrensningene er en svært sentral del av et demokrati.

For Trump er saken mot Asap Rocky bare en fin anledning til profilering av seg selv. For ham spiller det ingen rolle at han hopper bukk over grunnleggende rettsprinsipper i et demokrati.

Les også

Spørsmålet om nødverge blir sentralt når Asap Rocky skal i retten

Tirsdag morgen startet rettssaken mot den amerikanske rapperen i Stockholm tingrett. Her ankommer rapperens mor, Renee Black, tingretten.

Signalet han sender til sitt folk, er imidlertid svært farlig: Rettsvesenet er påvirkelig. Er du så heldig å ha mektige venner kan du slippe billigere unna enn andre i samme situasjon.

En fin påminnelse

Stefan Löfven har vist både sin egen befolkning og USAs president at i Sverige tar man skillet mellom regjeringen og domstolene på alvor.

Det er verdt å merke seg at reaksjonen ville vært den samme i alle de skandinaviske landene: Her er domstolene uavhengig av andre myndigheter.

Les også

Hans Petter Graver: EU kvesser klørne mot Polen i fersk dom

«Jeg var veldig tydelig på at det svenske rettsvesenet ikke kan forhandles om. Det spiller ingen rolle hvem som ringer eller tvitrer.» Det sa Sveriges statsminister Stefan Löfven, ifølge avisen Allehanda.

De senere årene har utviklingen i for eksempel Polen vist at denne bevisste holdningen fra landenes regjeringer ikke kan tas for gitt. De øvrige statsmaktene har ansvar for å vise, både i ord og handling, at alle innbyggere kan ha tillit til domstolenes uavhengighet. Det er ikke bare domstolene som forvalter tilliten til rettssystemet.

Slik sett var president Trumps forsøk på innblanding i rettsprosessen i Sverige en fin påminnelse: Hos oss står prinsippene om uavhengige domstoler og likhet for loven stadig like sterkt.

Vi kan bare håpe at Löfvens kontante og korrekte opptreden blir til inspirasjon for andre regjeringssjefer i tiden fremover.

  • Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Debatt
  2. Kultur
  3. Demokrati