Gapet i klimapolitikken

Hvis kosthold er avlyst som virkemiddel, hvor skal kuttene i klimagassutslipp i stedet komme fra? spør innleggsforfatteren. Bildet: landbruksminister Sandra Borch (Sp).

Heldigvis har Sandra Borch forpliktelser utenfor sitt eget matfat. Men tar hun ansvaret selv?

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Landbruksminister Sandra Borch (Sp) avlyser kostråd som et virkemiddel i klimapolitikken. Hun vil ikke gjøre noe for å redusere nordmenns kjøttforbruk.

Borchs utspill er en støtteerklæring til de bøndene som frykter mindre kjøttproduksjon i Norge. For statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er det mer som står på spill.

Støre leder nemlig en regjering som skal være best på stabil styring av landet. Økonomisk forutsigbarhet og styring i tråd med klimamålene er kjernen av et styringsparti i 2023.

Støre er derfor avhengig av troverdighet i klimapolitikken. Da må Støre og Borch stå sammen om konsekvensene av Borchs utspill.

Hvis kosthold er avlyst som virkemiddel, hvor skal kuttene i klimagassutslipp i stedet komme fra?

Fremstår uansvarlig

Vi må bare forvente at Borch allerede har en plan for hva som skal erstatte kostholdsendringer som klimapolitisk virkemiddel.

Dersom ikke regjeringen har et godt svar på dette, fremstår de som et uansvarlig styringsparti.

Det kan nemlig være snakk om over 2 millioner tonn i klimagassutslipp.

Klimakur 2030 tallfestet klimagevinsten ved endret kosthold til hele 2,9 millioner hvis vi følger dagens kostråd, om bare regjeringen hadde satt i gang tiltak i år.

Åtte ulike scenarioer spenner fra 1,7 til hele åtte millioner tonn klimagassutslipp.

Tiden var i ferd med å løpe fra dette kuttpotensialet. Nå vet vi altså at Borch stryker hele gevinsten fra blokken.

Grøntproduksjon

Nå handler riktignok norsk jordbrukspolitikk om mye mer enn klimagassutslipp. Det er derfor jordbruket har langt lavere mål om utslippskutt enn noen annen sektor i Norge.

Det er derfor jeg selv mener at bærekraft i jordbruket handler om mye mer enn klima. Selvbergingsgrad, produksjon av mat på norske ressurser, inntektsløft og flere økonomiske tiltak for å styrke grøntproduksjonen er noen av temaene.

Gevinsten fra kostholdsendringer henger også sammen med om økningen i grøntkonsumet kommer fra norske bønder, eller om vi gir markedsmulighetene til utlandet. Det er også landbruksministerens ansvar.

Vi vet at Borch vil ha mer grøntproduksjon. Hun er også forpliktet til å gjøre noe med det. Men det betyr ikke at kostråd kan tas helt ut av klimapolitikken, eller at klimapolitikken er en parentes i jordbruket.

Enige om hvordan Norge skal kutte?

Det er regjeringen som har satt seg ambisiøse klimamål. Det er de som har en klimaavtale med jordbruket. Det er statsminister Støre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) som skal presentere klimaregnskapet til regjeringen neste høst.

Å avlyse kostholdsgrepet etterlater et stort gap i klimapolitikken.

Om Borch venter at Støre og Eide skal tette gapet for henne, gjenstår å se. Vi håper de er enige om hvordan Norge skal kutte sine klimagassutslipp.