Debatt

Jordmortyranniet - kvinnefiendtlighet på fødestuen

 • Silje Rainer-atterbrand

Hvorfor skal egentlig kvinner utsette seg for smerter de kan slippe, bare for å føle mestring? Mitt barn ble født ved elektivt keisersnitt. Jeg hadde et beintøft svangerskap, hvor smerter og plager tok bort det meste av gleden over den voksende magen, og jeg var livredd for at en vanskelig fødsel skulle overskygge opplevelsen av å bli mor, skriver innleggsforfatteren. Foto: Privat

Jeg er sjokkert over alle reaksjonene på at jeg ikke ønsket å få barnet mitt ut av vaginaen min.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Fødselssmerter er mestring?!?

Jeg leser kronikk hosNRK Ytring av EllenBlix, professor og jordmor ved HIOA, hvor hun hevder at å føle smerte er en delav jobben med å føde, og jeg blir så sint.

Mange av holdningene jeg har møtt ihelsevesenet når det gjelder svangerskap, fødsel og barseltid mener jeg er bådekvinnefiendtlige og neandertalske.

Silje Rainer-Atterbrand Foto: Privat

Hvorfor får slike uttalelser gehør? Ville debedt en mann om å gjennomgå timelange intense smerter for å «appellere tilstøtte og omsorg fra omgivelsene» bare for å «føle enorm glede oglettelse etterpå»? Mener de virkelig at en kvinne ikke får like storstøtte fra omgivelsene og ikke er like glad og lettet over å få et friskt barnuten at hun gjennomgår smerter?

Sjokkerende mange negative tilbakemeldinger grunnet keisersnitt

Jeg har fått mange negative tilbakemeldinger fordi jeg ikkeønsket å føde vanlig. I dag er jeg glad jeg fulgte magefølelsen.

For hvorfor skal egentlig kvinner utsette seg for smerter dekan slippe, bare for å føle mestring? Mitt barn ble født ved elektivtkeisersnitt. Jeg hadde et beintøft svangerskap, hvor smerter og plager tok bortdet meste av gleden over den voksende magen, og jeg var livredd for at envanskelig fødsel skulle overskygge opplevelsen av å bli mor.

Det var fleregrunner til at keisersnitt til slutt ble innvilget, men jeg må si jeg ersjokkert over alle reaksjonene på at jeg ikke ønsket å få barnet mitt ut avvaginaen min.

Jeg hadde leger, helsesøstre, jordmødre, annet helsepersonell,venner og folk jeg knapt nok kjente som hadde en mening om mitt valg. Jeg haddesatt meg godt inn i fordeler og ulemper ved å føde vaginalt og var aldri i tvilom at keisersnitt var det riktige for meg, men det betyr ikke at jeg ikke føltepresset.

Tidvis følte jeg meg både feig, lite kvinnelig og mindreverdig fordijeg ikke ønsket å gjennomgå noe mange fremholder som «det mest naturlige iverden».

En hærskare erklærte seg som eksperter på min vagina og mine bryster

Som kvinne har jeg opplevd mange slags press. Media, venner,foreldre, sjefer, lærere og gutter har forsøkt å fortelle meg hvordan jeg skalse ut og oppføre meg for å være vellykket, men aldri har jeg opplevd et såintenst press som rundt det å bli mor.

Jordmødre og helsesøstre skal liksomsitte på fagkunnskap rundt svangerskap, fødsel og barseltid, men hvorfor er detslik at helsepersonell mener at de har fasiten på kroppen min? Jeg er ekspertpå min kropp og min psyke. Jeg vet hva jeg er komfortabel med og jeg kjennernår ubehagene overskygger gledene.

Jeg visste at jeg kunne få problemer underfødsel, og jeg visste at jeg kunne få problemer med ammingen. Det gjorde at jegtok bevisste valg til begge deler allerede da jeg ble gravid, men allikevel haren hærskare av mennesker erklært seg som bedre eksperter på min vagina og minebryster enn meg.

Selvfølgelig ønsket jeg å slippe en operasjon og selvfølgeligønsket jeg å amme tulla mi. Så mye ønsket jeg å produsere mat til babyen min atjeg på det meste hadde tre jordmødre på rommet mitt på sykehuset som sto ogklemte på brystene mine hver time. Jeg prøvde brystpumpe og haddeammeveiledning, til og med svigermor hjalp til å klemme, men jeg fikk ikke noktil å tilfredsstille babyen min.

Da vi i tillegg fikk trøske (en sopp som gjørbrystvortene smertefulle), bestemte jeg meg for at nok var nok. Ammingen skulleikke ta fra meg gleden ved å kose meg med babyen min. Siden da har tulla vokstseg stor og sterk på morsmelkerstatning, og vi har funnet andre måter å være nær hverandre på.

Mage har vonde opplevelser med fødsel og amming

Jeg har vært åpen om mitt valg om å ta keisersnitt og om atjeg ikke greide å fullamme babyen min, og jeg er overrasket både over hvormange som har meninger om det, men også over hvor mange som sier de ønsket dehadde valgt det samme.

Så mange har fortalt meg om fødsler som har vært såsmertefulle og langdryge, at når de har fått klasket babyen på magen har deikke vært i stand til å føle noe som helst annet enn en glede over at det varover.

Mange har fortalt om fødselsangst og redsel for både fødsel og tidenetterpå, uten at de har følt at de er blitt tatt seriøst av helsevesenet.

Folkhar fortalt om fødsler hvor smertelindring ikke ble gjort tilgjengelig fordilegen ikke var til stede.

Mange forteller om hvordan de har grått seg gjennommånedsvis med smertefull amming på grunn av sprukne og blødende bryster ellertrøske.

Felles for dem alle er at jordmødre, helsesøstre og andre«bedrevitere» har fortalt dem hva som var det riktige og beste fordem og babyen deres.

Vordende mødre: stol på dere selv

Min appell til alle vordende mødre er å stole på dereselv. Tror du at du vil få en bedre fødselsopplevelse av å ikke føle intensesmerter, så skal du ikke la noen andre fortelle deg noe annet, og blir det forvondt å fullamme, så blir barna akkurat like fine av morsmelkerstatning. Prøv heller å ammelitt for kosens skyld, eller finn en annen måte du og babyen kan kose dere på.

Du er regissøren i ditt eget liv og bestemmer over dittsvangerskap, fødsel og barseltid. Noen vil føde i vann, med levende lys, musikkeller hele familien til stede. Jeg ønsket bare å få babyen ut, i kontrollerteformer, uten for mye smerter, og jeg angrer ikke et sekund.

Takk til Ullevål sykehus og helsestasjonen på Frogner somhar gjort det mulig.

Teksten er opprinnelig publisert på innleggsforfatterens blogg.

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

 1. Les også

  Aftenposten mener: En nedvurdering av far at mor må betale fødsel

 2. Les også

  Se de fantastiske bildene av en vannfødsel

 3. Les også

  Professor: Kunnskapsløs debatt om amming

Les mer om

 1. Debatt
 2. Amming
 3. Sykehus