Takk til deg som er tenåringsforelder | Elise Nyborg Eriksen

Tenåringer med kjipe foreldre drikker mindre, skriver Elise Nyborg Eriksen.

Husk at det aller beste du kan gjøre for tenåringen din, er å våge å være kjip.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I avisene er det stadig vekk oppslag om hjemmefester som går fullstendig ut av kontroll, fulle tenåringer og ungdom som befinner seg i farlige situasjoner fordi de er beruset.

Og ja, det finnes fortsatt store utfordringer når det kommer til tenåringer og alkohol.

Vi som jobber på feltet, blir ofte oppsøkt av fortvilede foreldre som lurer på hva de gjør feil, og hvordan de kan bli bedre oppdragere slik at gutten eller jenta deres ikke skal utsette seg selv for risiko eller farer.

Til dere vil vi si: Dere gjør faktisk mye riktig allerede!

Takkeliste

Forholdet mellom foreldre og ungdommer er nemlig bedre enn noen sinne. På landsbasis sier mer enn 80 prosent av alle tenåringer at de er fornøyde med foreldrene sine!

Det er oppsiktsvekkende og sier oss at det er mye dere gjør som virker.

Derfor fortjener dere en takk.

Takk for at dere snakker med barna deres om alkohol. Tenåringer som vokser opp med foreldre som tar «praten» om alkohol jevnlig og har en åpen dialog, drikker mindre.

Takk for at dere setter klare regler. Dersom ungene vet at foreldrene synes det er uakseptabelt å drikke før de er 18, drikker de mindre enn de som opplever mer uklare grenser hjemme.

Elise Nyborg Eriksen.

Takk for at dere ikke kjøper alkohol til barn under 18. Det er ikke lurt å supplere unger med alkohol slik at man «vet hva de får i seg». De som får med seg alkohol hjemmefra, drikker både det de får med, pluss det de får tak i på fest.

Takk for at dere er edrue og tilgjengelige når barna er på fest. Dersom ungene vet at mamma eller pappa er våkne og på «alerten» når de kommer hjem, drikker de mindre enn de som har foreldre som ikke er til stede.

Takk for at dere snakker med andre foreldre. «Alle andre» får ikke nødvendigvis lov til å gå på den festen eller å være ute til alle døgnets tider. Dann foreldrenettverk. Vi er sterkere når vi står sammen.

Takk for at dere bryr dere om andre tenåringer. Noe av det aller viktigste vi kan lære våre barn, er at de skal kunne ringe hjem og få hjelp uansett. Dette gjelder også dersom noen av vennene deres drikker så mye at de utsetter seg for fare. Prent det inn først som sist: Man forlater aldri en venn som er full.

Takk for at dere tenker gjennom egne alkoholvaner. Som så mye annet så går drikkevaner i arv.

Takk for at dere puster med magen. For de aller fleste ungdommer er tenåringstiden en magisk og gøy periode fylt med forelskelse, musikk og gode opplevelser. Selv om vi foreldre kanskje mister nattesøvnen.

Og til slutt: Husk at det aller beste du kan gjøre for tenåringen din, er å våge å være kjip. Tenåringer med kjipe foreldre drikker mindre.

Til alle mødre og fedre med tenåringer i hus:

Tusen takk for den gode jobben dere gjør.


Lese videre om tematikken?