Debatt

Doktorgrad om barnedrap: Helt vanlig forskningsformidling

 • Pål Kraft
  instituttleder, Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo

Professor Bjørn Rishovd Rund tar feil. Doktorgradskandidat Vibeke Ottesens formidling av egne funn er helt legitim.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Professor Bjørn Rishovd Rund skriveri Aftenposten 14. juni at doktorgradskandidat Vibeke Ottesen bryter et viktig forskningsetisk prinsipp: Fagfolk skal bedømme gehalten i vitenskapelige rapporter før stoffet formidles til et bredere publikum.

Bakgrunnen for kritikken er at Ottesen formidlet funnene fra sin doktoravhandling i et oppslag i Aftenposten 8. juni. Hun disputerer i dag ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.

Kvaliteten på avhandlingen var vurdert

Rund tar feil. Fagfolk har allerede bedømt hennes doktoravhandling. En habil komité bestående av tre vitenskapelig kompetente personer, har allerede vurdert kvaliteten på avhandlingen. De har funnet den verdig å forsvare i en offentlig disputas. Alle kan delta på en slik disputas. Der forsvarer kandidaten avhandlingen mot opposisjon fra komiteen og eventuelt fra publikum.

I doktorgradsprogrammet ved Psykologisk institutt disputerer ca. 30 kandidater hvert år. Vi nedsetter like mange komiteer som vurderer kvaliteten til like mange avhandlinger, og vi arrangerer like mange offentlige disputaser.

Pressemelding sendes ut før disputasen

To uker før disputasen, etter at vurderingskomiteen har funnet avhandlingen verdig å forsvares, sender instituttet ut en pressemelding som formidler hovedfunnene i forskningen. Dette er i samsvar med Universitetets retningslinjer for graden philosophiae doctor (ph.d.), §17-2 om Offentliggjøring, hvor det heter at «Avhandlingen skal være offentlig tilgjengelig senest to uker før dato for offentlig forsvar … Det kan ikke legges restriksjoner på offentliggjøring av en doktorgradsavhandling».

Helt legitimt at forskeren formidler egne funn

Forskeren selv har kontroll over hvilke resultater som formidles. Dette har skjedd i Ottesens tilfelle, som ved alle andre disputaser.

Faglige synspunkter på avhandlingen, pressemeldingens innhold eller forskerens formidling av egne funn, er helt legitimt. Vi er trygge på at formidlingen rundt Ottesens avhandling er i overensstemmelse med normale prosedyrer.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Lyst til å skrive ? Les denne først: Seks tips til en Aftenposten-debattant

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Rivingen av Tretten bru er utsatt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5