Debatt

Hvor er de historisk bevisste? | Lotte Sandberg

 • Lotte Sandberg

«Man må velge sine kamper, og nå er det Nasjonalgalleriet», sier professor ved Arkitektur— og designhøgskolen i Oslo, Mari Hvattum. Andre sier at bevaring av Kunstindustrimuseet i Oslo er en tapt kamp.

Lotte Sandberg

Jeg er helt enig i begge utsagnene, men likevel føles det litt som å la Høyblokken i Regjeringskvartalet stå, og la Y-blokken fare. Den tanken frister lite.Overrasket leste jeg i Aftenposten 7. februarat Kunstindustrimuseet i Oslo skal slutte med all utstillingsvirksomhet 27. mars i år. Kunstindustrimuseet har holdt til i praktbygningen, tegnet av Edvard Munchs samtidige Bredo Greve for nettopp dette formålet. Den tidligere Kunst— og håndverksskolen lå vegg i vegg; nå er den istandsatt og heter ironisk nok Edvard Munchs videregående skole.

Det utrolige

Vi har ikke hørt fra Kunstindustrimuseets styre? Kulturdepartementet skal være bestemt på ikke å finansiere fortsatt drift av Nasjonalgalleriet. Det utrolige kommer til å skje: Partiet Høyre vil legge ned Nasjonalgalleriet. Finnes det ingen verdikonservative etter at Lars Roar Langslet døde nylig. Liberalere er det jo nok av. Venstre er blitt et av Regjeringens støttepartier. Trine Skei Grande snakket i valgkampen om det store Nasjonalmuseet som nå bygges på Vestbanetomten som et provinsielt museum? Er MDG bare opptatt av en bilfri by?

Hvor er de historisk bevisste, de som vil føre videre tradisjoner fremfor å kaste vrak på kulturminnene?

Ja, hvor er de historisk bevisste, de som vil føre videre tradisjoner fremfor å kaste vrak på kulturminnene? Hvor er motstanderne av Nasjonalmuseet og de som er skeptiske til at Oslos «bakby» legges død mens det satses på havnefronten?

Les mer om

 1. Debatt
 2. Arkitektur
 3. Kunst
 4. Oslo

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Frekke ran, nazikunst, smarte kunstkjøp og politiske kupp

 2. DEBATT

  Nasjonalmuseet fremstår som et håpløst eksperiment

 3. OSLOBY

  100-millioners flyttesjau i kultur-Norge

 4. A-MAGASINET

  – Ingen andre land gjør det samme med sine historiske bygg

 5. KULTUR

  Lager en tro kopi av denne kafeen i det nye Nasjonalmuseet

 6. KOMMENTAR

  – Dette bildet er fantastisk