Debatt

Vilde (22): Er det slik at unge mennesker med skrivetrang skal sitte og vente på at de modnes?

  • Vilde Bratland Hansen (22)
For meg blir det helt merkelig at utilgjengelige diktsamlinger som nesten ingen skjønner bæret av, skal prioriteres fremfor romaner skrevet av en kvinne som vi unge klare å identifisere oss med, skriver Vilde Bratland Hansen (til venstre) om Linnea Myhres bok.

Jeg ble sjokkert da jeg så at Linnea Myhre igjen ble nullet av innkjøpsordningen for litteratur.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Helt siden Linnea Myhre debuterte med sin første bok Evig søndag i 2012 har jeg ansett henne for å være svært dyktig forfatter. Siden den gang har jeg lest romanene Kjære og nå Hver gang du forlater meg med stor iver.

Myhres romaner har vært tre av få bøker som jeg evner å lese uten å bli distrahert av Iphone, Ipad eller Mac. Kanskje er det fordi hun har en evne til fange meg fra første side og fordi hun er en av få forfattere som på mesterlig klarer å sette ord på hvilke tanker som befinner seg inni hodet på en ung voksen i dag.

Hva betyr «litterær kvalitet»?

Derfor ble jeg sjokkert da jeg så at Hver gang du forlater meg ble nullet av innkjøpsordningen for litteratur, (det vil si at romanen ikke blir kjøpt inn til alle landets bibliotek, red.anm.).

Ordningen som er en økonomisk støtteordning for norske bokutgivelser, mente at romanen ikke hadde tilstrekkelig «litterær kvalitet».

Hva som ligger i kriteriet «litterær kvalitet», ville imidlertid de fire personene som fattet vedtaket ikke gå nærmere inn på.

Finnes det et slikt objektivt kriterium? Og er det i så fall riktig at fire personer skal definere hva det er? Hvilke implikasjoner har dette?

God litteratur er en smakssak

Jeg tør å påstå at min generasjon ikke er å anse som et lesende folk. De aller fleste på min alder velger å klikke seg inn på blogger som forteller om restylane og treningstips fremfor å sette seg ned med en god bok mellom hendene. Dersom vi skal tviholde på at god litteratur skal defineres av en åndselite som leser flere bøker i uka, tviler jeg på at denne trenden kommer til å endre seg.

For meg blir det helt merkelig at utilgjengelige diktsamlinger som nesten ingen skjønner bæret av, skal prioriteres fremfor romaner skrevet av en kvinne som vi unge klare å identifisere oss med.

De samme holdningene ble frontet blant litteraturkritiker Cathrine Krøger og forfatter Ottar Grepstad da de kommenterte unge som skriver selvbiografier. Sistnevnte hevdet at «det er nesten ingen biografier av et ungt menneske som er viktig i seg selv. De er ikke viktig for samfunnet.»

Hvordan skal vi kunne løfte frem unge skribenter dersom dette er holdninger som får råde?

Er det slik at unge mennesker med skrivetrang skal sitte i sofaen og vente på at de skal modne?

  • Linnea Myhre skrev dette debattinnlegget i sommer: Hvem bryr seg om at lillesøstrene og brødrene våre leser blogger om dietter og botox?

De som skal bestemme hvilke bøker som skal støttes av innkjøpsordningen, anerkjente forfattere og litteraturkritikere bør, av alle, vite at hva som er å anse som god litteratur er en smakssak.

Hva som er av litterær kvalitet bestemmes av de som leser litteraturen. Og med tanke på at Linnea Myhre selger bøker som hakka møkk, vil jeg tro at mange anser hennes litterære kvaliteter for å være gode.

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

Les mer om

  1. Litteratur
  2. Innkjøpsordning