Debatt

- Vi krever handlekraft - Norge må ta imot 10.000 syriske flyktninger!

 • Tord Hustveit (unge Venstre)
 • Emil André Erstad (krfu)
 • Lage Nøst (grønn Ungdom)
 • Erling Laugsand (senterungdommen)
 • Nicholas Wilkinson (su)
 • Mani Hussaini (auf)

Det er blitt en «vedtatt sannhet» at kapasiteten til å ta imot flyktninger her hjemme er sprengt. Det er den ikke. Norge har mottakskapasitet, vi har en solid økonomi og vi har et arbeidsmarked som kan ta imot mennesker på flukt, skriver artikkelforfatterne. Her fra flyktningleiren Al Zaatari i Jordan.

Krisen i Syria er den største humanitære krisen i vår tid. Vi trenger en nasjonal dugnad for å hjelpe ofrene, både der de er og her hjemme.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Situasjonen i Syria er den største humanitære krisen i vår tid. Vi trenger politisk lederskap og humanitært engasjement for å håndtere denne ekstreme situasjonen. Daglig setter tusenvis av desperate flyktninger livet på spill i Middelhavet for å nå trygghet.

Mange av dem kommer ikke frem.

34 kroner per person

Regjeringen argumenterer med at vi bør prioritere å hjelpe flyktningene der de er. I 2014 ga Norge 512 millioner kroner i humanitær bistand til krigsofre og fordrevne i og utenfor Syria. Men dette tilsvarer snaut 34 kroner per person, eller 9 øre dagen.

Dette er ikke å prioritere nærområdene.

Vi må kunne forvente at det er et rimelig samsvar mellom omfanget i denne katastrofen, og bidraget vi som et av verdens rikeste land gir dens ofre.

I tillegg har det blitt en «vedtatt sannhet» at kapasiteten til å ta imot flyktninger her hjemme er sprengt. Det er den ikke. Norge har mottakskapasitet, vi har en solid økonomi og vi har et arbeidsmarked som kan ta imot mennesker på flukt.

Strukket til bristepunktet

For Libanon, som er på størrelse med Rogaland og har tatt i mot 1,3 millioner registrerte flyktninger er imidlertid kapasiteten strukket til bristepunktet. Belastningen på vannforsyning, helsevesen og skoler kan de ikke lenger håndtere. Grenseovergangene til Syria stenges fordi de ikke makter å ta imot flere.

Norge, og andre land, må derfor øke støtten til Libanon betydelig – også som takk for hjelpen for den enorme innsatsen dette lille landet gjør.

I tillegg må vi bidra ved å ta en større andel av de flyktningene som vanskelig kan beskyttes i nærområdet.

Det er de mest sårbare som har størst behov for å få en sjanse i et nytt og trygt land.

Det er syke og krigsskadede, torturoverlevende, kvinner alene på flukt med barn, enslige mindreårige, og folk som blir utsatt for politisk forfølgelse også i nabolandene eller på grunn av sin seksuelle identitet.

Kan ikke bare stå og se på

Som medmennesker i et av verdens rikeste land kan vi ikke bare stå og se på at Regjeringen sier vi ikke har kapasitet til å ta i mot de som trenger det mest.

Debatten om innvandring kan for vår del aldri gå på premisset om hvilke flyktninger som har størst integreringspotensiale, men hvem som har størst beskyttelsesbehov.

Det internasjonale samfunnet har sviktet med å gi syrerne beskyttelse. Sverige har hittil bidratt med asyl til godt over 50.000 syriske flyktninger. Norge har tatt imot snaut 4000.

Men selv de som klarer å flykte fra den syriske krigen, er ikke i sikkerhet. Mange flyktninger fra Syria, og fra andre arabiske og afrikanske land, legger ut på en farlig reise over Middelhavet som for mange har endt med en tragisk drukningsdød.

Hittil i år har nesten 2000 mennesker, barn og voksne druknet i et forsøk på å nå Europas kyst og endelig komme i sikkerhet fra krig, konflikt og forfølgelse. Vi kan ikke stå stille og risikere at det vil bli flere syriske flyktninger på bunnen av Middelhavet enn i Norge.

Flertall på Stortinget

Norge har tidligere vist at vi kan når vi vil. Under krigen på Balkan fikk 13.000 bosniere midlertidig beskyttelse på kollektivt grunnlag. Og i 1999 fikk 8000 Kosovo-flyktninger midlertidig opphold.

Den syriske flyktningkrisen er en ekstraordinær situasjon som krever ekstraordinære tiltak. Norge bør ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger i 2015 og 2016.

Når borgerkrigen i Syria er inne i sitt femte år og FNs høykommissær ber Europa om å ta inn 100.000 syriske flyktninger er det selvsagt at Norge bør stille opp. I denne situasjonen er fravær av handling også handling. Det er flertall for 10.000 syriske flyktninger på Stortinget.

Dette flertallet bør bli lyttet til.

Les også:

Les også

 1. Jeg har vært flyktning, akkurat som de 10.000, og jeg er en ressurs

 2. Færre sier ja til 10.000 Syria-flyktninger

Les mer om

 1. Debatt
 2. Flyktninger
 3. Syria