Debatt

Er vi så svake, vi kvinner, at vi ikke tåler å mosjonere med menn? | Nora Rydne

 • Studentmediene I Trondheim
 • Videoredaktør
 • Nora Rydne
Mosjonsløp som Jentebølgen sender et klart signal. Kvinner vil bare kose seg og ha det gøy sammen, konkurranse er for menn, skriver Nora Rydne.

Arrangører av Jentebølgen, og av kvinneløp for øvrig: Dere er et samfunnsproblem.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er kundager siden 8. mars når eventen dukker opp: «Jentebølgen 2016». Flere av dine venner er interessert, sier Facebook. «Et trimarrangement for spreke jenter i alle aldre», skriver arrangøren på egen nettside.

Etter litt kjapp research kommer det fram at Jentebølgen slett ikke er et unikt fenomen, men ett av flere såkalte «kvinneløp». Felles for arrangementene er at de er uhøytidelige, festlige begivenheter. Underholdning av forskjellig slag står på programmet. Det fokuseres på mosjonering, ikke på konkurranse.

Ja, og så er det kun for kvinner, da.

Konkurranse er for menn

Hva er problemet mitt?Dette er jo så uskyldig. Det er ganske festlig, faktisk; masse damer som løper etter en «attraktiv hare», i Jentebølgens tilfelle en kjent mann. Jeg skal la være å kommentere det lett umyndiggjørende ved å betegne kvinner i alle aldre som «jenter». Jeg skal se bort ifra det heteronormative ved å ha en festlig, mannlig «hare».

Jeg håper dere døper om arrangementet deres, åpner det opp for samtlige kjønn, og lar dagens opplegg råtne på rot. — Nora Rydne

Det som provoserer meg mest, er hvilket budskap vi sender til kvinner når vi arrangerer mosjonsløp der kun kjønnet ditt avgjør om du får være med. Er vi så svake, vi kvinner, at vi ikke tåler å mosjonere med menn?

Mosjonsløp som Jentebølgensender et klart signal. Kvinner vil bare kose seg og ha det gøy sammen, konkurranse er for menn.

Det er helt utrolig at kvinner selv bidrar til å sementere kjønnsroller som dette. Jeg ser gjennom bilder fra Jentebølgen 2015: «Keep calm and be a feminist», står det på fire jenters t-skjorter. Dere har misforstått.

Feminisme handler om likestilling. Feminisme handler om å jobbe for et samfunn der kjønn ikke er synonymt med begrensninger. Feminisme handler ikke om å ekskludere, gjemme seg, verne om kjønnsroller. Jeg trodde vi hadde skjønt det.

Kvinne, du er et menneske

Kvinne, du erførst og fremst et menneske. Det faktum at du har en livmor sier lite om ditt øvrige vesen. Du skal kunne omgås menn. Du har ingen spesiell tilknytning til, eller forpliktelse overfor, andre kvinner.

Det eksisterer intet automatisk fellesskap mellom kvinner, og det bør det heller ikke gjøre.

Ved å gå inn for å skape slike fellesskap, bidrar vi til å vedlikeholde en illusjon om at kvinner må stå sammen for å være sterke. Det impliserer at individet ikke er sterkt nok i seg selv. Jo lenger vi fortsetter å framheve kjønn som noe definerende, jo lenger unna er vi et likestilt samfunn.

Fikk du med deg denne?

Les også

Kjære Linn Skåber. Det er én grunn til at du kan gi Harald Eia et ballespark: Han har baller

Dette ansvaret ligger ikke bare på menn, og patriarkatet står ikke mindre støtt av at kvinner gjeter hverandre inn i en hjemmesnekret bås.

Kvinneløp svekker likestillingsprosjektet

Arrangører av Jentebølgen, og av kvinneløp for øvrig: Dere svekker likestillingsprosjektet. Dere er et samfunnsproblem.

Jeg tror ikke dere mener det slik. Jeg tror faktisk ikke det engang har streifet dere. Det gjør det ikke ok. Likestilling er ingen lek. Romantisering av kjønnsdiskriminering er beint fram nederdrektig. Kvinneløparrangører, jeg håper dere tenker dere om.

Å arrangere slike løp, med feminisme som alibi, er uakseptabelt — ubevisst tråkker dere feminismen ned i søla.

Jeg håper dere døper om arrangementet deres, åpner det opp for samtlige kjønn, og lar dagens opplegg råtne på rot.

For øvrig håperjeg alle mennesker der ute ikke lar seg blende av disse arrangementenes overdrevne fokus på lettbenthet og underholdning, og heller drar og jogger med hvem faen de vil.

Innlegget er først publisert istudentavisen Dusken.

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også om hvordan

Les også

likestillingslandet Norge er blitt likestillingssinke

, eller hvorfor

Les også

det er kvinnene som kan redde oss når oljebrønnene tørker ut.

Les også

 1. Hva hadde skjedd hvis menn hadde mensen? | Anne Håskoll-Haugen

 2. Fortsatt det annet kjønn?

 3. Uten takhøyde, ingen sterk kvinnebevegelse

 4. Hvorfor er det billigere for gutter å gå til frisøren?

 5. Kronikk: Universitetene er sterkt konkurransedrevet. I dette løpet taper kvinnene.

Les mer om

 1. Debatt
 2. Mosjon
 3. Likestilling
 4. Feminisme