Debatt

Hvordan kan vi forvente at barn oppfører seg realt mot hverandre når foreldre utestenger andre barn?

 • Linn Fikke

Jeg tror og håper de fleste av oss ikke har noe til overs for mobbing, skriver Linn Fikke. Her fra fakkeltoget mot mobbing i Oslo 16. november. Bendiksby, Terje

Vi er alle berørt av historien om Odin på bare 13 år som tok sitt eget liv etter å ha blitt mobbet i en årrekke. Det er rystende og for mange kanskje ufattelig at mobbing virkelig kan være så ille og resultere i noe så tragisk.

Linn Fikke. PRIVAT

Jeg tror det er viktig at foreldre er seg bevisst hvilken viktig rolle de har når det gjelder mobbing blant barn. Hvordan kan vi forvente at barn skal oppføre seg realt mot hverandre når foreldre aktivt bidrar til mobbing?

Inviterer nesten alle

Jeg er mildt sagt sjokkert over historier jeg hører om foreldre som inviterer nesten alle barna i klassen til bursdagsselskaper, og som synes det er helt greit at en eller to ikke blir bedt — til og med når dette blir eksplisitt påpekt for dem! Jeg blir like opprørt når jeg hører historier om foreldre som overstyrer og bestemmer hvem deres barn får lov til å ta følge med til og fra skolen og som aktivt utestenger andre barn fra å være med. Dette kaller jeg mobbing!

For meg er det vanskelig å forstå hvordan det kan ha seg at disse foreldrene aktivt er med på å utestenge, og at de dermed bidrar til mobbing av barn.

Tenker disse foreldrene på at de i tillegg lærer barna sine at det er akseptabelt å utestenge andre?

Det er kanskje mindre sjokkerende at foreldre i nærvær av egne barn snakker nedlatende og stygt om andre barn og deres foreldre. Men dette kan ikke desto mindre være svært uheldig med hensyn til mobbing.

Når foreldre kan snakke nedsettende og stygt om andre voksne og barn, kan veien være ganske kort til at deres barn fortsetter på samme måten i samtaler med sine jevnaldrende, noe som fort kan utvikle seg til mobbing.

Trine Eilertsen:

Les også

Lærer Bjørndals metode er sørgelig aktuell

Er vi navlebeskuende?

Hvordan kan vi forvente at barn oppfører seg realt mot hverandre når foreldre aktivt utestenger andre barn, og når de snakker nedsettende om andre foreldre og deres barn når deres egne barn hører på?

Er vi så navlebeskuende at vi er godt fornøyd så lenge våre egne barn er inkludert og har det bra? Har vi ikke alle et felles ansvar for at barna i nærmiljøet har det godt nok?

Som psykolog er det dessverre svært vanlig at de menneskene jeg møter, har vært utsatt for mobbing.

Det kan være snakk om å ha blitt slått og banket opp, å ha blitt utsatt for ekle kommentarer og/eller utestenging.

Mange av de mobbede sliter med dårlig selvbilde, mye angst generelt og redsel for andre mennesker spesielt. Dette er vanskeligheter jeg anser som normale reaksjoner på å ha blitt plaget av andre.

Et svært viktig ansvar

Hvis man prøver å forestille seg hvordan hverdagen er for en som ofte blir slått, utsatt for ekle kommentarer og/eller utestenging, er det ikke vanskelig å forstå at de strever med dårlig selvbilde og mye angst — ofte i lang tid etter at mobbingen foregikk.

Jeg tror og håper at de fleste av oss ikke har noe til overs for mobbing.

Når det allikevel skjer så hyppig som det faktisk gjør, og når vi vet hvor skadelig det er, er det viktig å være oppmerksomme problemet.

Og her har foreldre et svært viktig ansvar.

Les også:

Mobbeekspertens råd til foreldre:

Les også

«Det er like viktig å snakke med barna om hvordan de har det på nettet, som å spørre om hvordan skoledagen har vært»

Professor:

 1. Les også

  - Viktig å se digital og vanlig mobbing i sammenheng

Les mer om

 1. Debatt
 2. Barn og unge
 3. Mobbing

Relevante artikler

 1. FAMILIE OG OPPVEKST

  Hva gjør jeg når barnet mitt mobber andre barn?

 2. A-MAGASINET

  Slik oppdager du om barnet ditt er en mobber

 3. FAMILIE OG OPPVEKST

  Dette gjør du hvis barnet ditt mobber – syv konkrete tips

 4. DEBATT

  Nei, det er ikke morsomt å tagge, like og dele disse bildene

 5. FAMILIE OG OPPVEKST

  Norsk forsker: Vær obs på disse fire typene gruppemobbing

 6. NORGE

  Forskning viser at mobbing gir like store senskader som vold