Debatt

Israels brudd på internasjonal lov | Nils Nordenstrøm

 • Nils Nordenstrøm

Palestinske protestanter ropte slagord da de samlet seg fredag den 13. april på grensen mellom Gaza og Israel til den tredje store protestaksjonen etter at 27 palestinere er drept og flere hundre såret i løpet av de to siste ukene. Foto: Khalil Hamra / TT/ Reuters/ NTB scanpix

Nok er nok. Israels brutale okkupasjon av Palestina i 70 år må fordømmes. Det eneste som vil hjelpe er økonomiske sanksjoner.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

FN Resolusjon 181 delte Palestina i en sionistisk og en palestinsk stat og med Jerusalem som internasjonalt område administrert av FN. Israel erklærte i 1948 ensidig staten Israel i strid med flere av forutsetningene, og har deretter tatt 77 prosent av Palestina og okkupert resten.

Israels etniske rensing av over 700.000 palestinere i 1948 er en skamplett for menneskeheten. Det er nå fem millioner palestinske i flyktninger i Midtøsten som nektes retten til å vende tilbake til sitt land.

Gaza er et fengsel, hvor innbyggerne lider sterkt under Israels blokade og gjentatte overfall med drap på tusenvis av palestinere og ødeleggelse av deres livsgrunnlag.

Enorme ødeleggelser

Et eksempel er Israels overfall av Gaza i 2008 og 2009. Ifølge FN ble over 1400 palestinere drept, hvorav 313 barn og 160 kvinner. Parlamentet og fengslet ble ødelagt. UNWRA’s kontor, hvor 6–700 sivile hadde søkt tilflukt, ble beskutt med ulovlig fosforammunisjon.

Al Qods sykehus ble også angrepet med fosforammunisjon.

Blant annet ødela Israel Gaza-stripens eneste mølle, en stor kyllingfarm, avløpsanlegg (som ga utslipp av 200.000 kubikkmeter kloakk), drikkevannsanlegg, 3354 hus, 11.112 delvis ødelagte hus, 280 skoler og barnehager.

Vestbredden er et gigantisk fengsel omgitt av 670 km med mur/gjerde, som for en stor del går på innsiden av den «grønne linje» og stjeler 7,8 prosent av Vestbredden.

I Bilin går muren rett igjennom byen. 58 prosent av byens areal ligger på Israels side.

Det har vært demonstrert der hver fredag i 12 år, men det internasjonale samfunnet hjelper dem ikke med å få tilbake det land som Israel har stjålet fra dem.

I strid med internasjonal lov

Hvorfor kommer Israel unna med brudd på internasjonal lov? For etnisk rensing i det tidligere Jugoslavia opprettet FNs sikkerhetsråd en spesiell domstol. Dette vil ikke skje med Israel, siden USA har vetorett i Sikkerhetsrådet.

I 2004 slo International Court of Justice fast at Israels bosettinger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem er i strid med folkeretten. Den internasjonale domstolen i Haag slo i 2004 fast at muren på Vestbredden er ulovlig. Israels ulovlige etniske rensing av Palestina i 1948, deres ulovlige nektelse å ta imot de fordrevne palestinerne, den ulovlige koloniseringen av Gazastripen og Vestbredden og den ulovlige annekteringen av Øst-Jerusalem er uakseptable.

Det internasjonale samfunnet må innføre sanksjoner. Det gjorde man da russerne tok Krim-halvøya.

Disse må vare inntil okkupasjonen opphører, at en to stats løsning med to frie stater realiseres og at flyktningene kan vende tilbake. Norge må gå foran med et godt eksempel og få EU og verden med på dette.

Jeg vil ikke bli anklaget for å være antisemitt. Jeg har hatt nære jødiske venner og er en stor beundrer av mennesker som Albert Einstein. Han sa:

«Vår holdning i forhold til den arabiske minoriteten vil være den reelle testen av vår moralske standard som folk.»

 • Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Israel
 2. Jerusalem
 3. Gaza
 4. FN
 5. FNs sikkerhetsråd

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Boikott er et legitimt virkemiddel mot Israel

 2. VERDEN
  Publisert:

  USA skifter syn: Godtar Israels bosetninger på Vestbredden

 3. VERDEN
  Publisert:

  Trump varsler plan for å gi palestinerne egen stat, hovedstad og 50 milliarder dollar

 4. VERDEN
  Publisert:

  De vil erobre palestinernes land, vann og penger. To x-faktorer kan gjøre det mulig.

 5. SID
  Publisert:

  Israel har fått en ny regjering. Denne gangen er målet å annektere hele Vestbredden.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag