Debatt

Våger vi å bli eldre? | Vibeke Vigeland

  • Vibeke Vigeland
Hvor passer vi inn når de unge farger håret sitt grått? Hva er det som skjer med den eldre generasjonen. Våger vi å bli eldre? spør Vibeke Vigeland.

Jeg har over flere år undret meg over hvordan overgangsalderen kommer til å bli.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Nå blir jeg 50 og er midt i det. Jeg opplever dette som en større og mer endrende overgang enn puberteten. Jeg opplever fullt kaos. En følelse av å stå på kanten av stupet. Er jeg virkelig i kategorien eldre? Hvordan skal jeg være og hvilken verdi har jeg hvis jeg våger å bli eldre? Skal jeg bare haste videre og late som det ikke skjer?

IMG_4057-2_doc6mdna0u7zwguc6c52hf.JPG

Jeg står her som 50-åring, jeg er spent og uforberedt. Spent på forandringene jeg skal igjennom og uforberedt på hvor alene jeg føler meg i det som skjer.Jeg startet å søke. Lette etter informasjon om denne fasen. Jeg søkte etter fellesskap hvor vi kan gjøre overgangsalderen til noe magisk og spennende.

Når de unge farger håret grått ...

Jeg fant ikke det jeg lette etter. Jeg fant ungdom med grått hår og mange tips om hvordan jeg kan unngå plager og holde meg ung.

I de siste 30 årene har jeg jobbet med unge mennesker. Jeg har vært til stede for jenter som strever med å være gode nok, som føler de ikke strekker til uansett. Jenter som er fulle av talent, men ikke er motivert. Jenter nede i 15–16-årsalderen som er slitne og fulle av stress.

Les også:

Les også

Skavlan fyller snart 50, men mener aldring er en velsignelse

Det å arbeide så tett på ungdom setter også min alder i perspektiv. Hvor passer vi inn når de unge farger håret sitt grått? Hva er det som skjer med den eldre generasjonen. Våger vi å bli eldre?

De unge trenger oss voksne. Vi må ta tilbake vår stolthet og visdom ved det å bli eldre. Vi må bære vår alder og nyte dens kvaliteter.

Vi må slippe de unge til og heie på dem. Være en støtte og ikke konkurrere.

Jeg ønsker å samtykke til å bli gammel

Hva innebærer denne overgangen? Hva er egentlig fint med å bli gammel? Simone de Beauvoir sier: «Hvis du går inn i overgangsalderen med et samtykke til å bli eldre vil du forandres til et nytt menneske. En som er mer seg selv, en som er hel.»

Disse ordene inspirerte meg til å gjøre et bevisst valg. Jeg ønsker å samtykke til å bli gammel. Jeg mener ikke at vi skal sette oss ned i gyngestolen, men vi kan trekke oss litt tilbake med en annen viten.

Være tilgjengelig, så de unge kan komme og spørre om råd. Ikke rase av sted, men begynne å lytte og dele vår kunnskap.

Vil inspirere og oppmuntre

Jeg står her som ung gammel. Jeg vet hvordan det er å være ung, men ikke hvordan det er å være gammel. Det skjer uansett. Jeg kan velge om jeg vil hoppe utfor stupet og glede meg over at jeg går inn i en spennende ny fase, eller jeg kan velge å bli og klamre meg fast som «evig ung». Jeg blir sliten bare av tanken på å klamre meg til fortiden.

Les også:

Les også

Tegnebloggen: Kunstige vipper, import-hår og andenebb til lepper: Hvor skal dette ende?

Vi må lære oss å la det som skal dø få dø og la det som har livets rett få leve. Jeg ønsker å gå inn i overgangen med tryggheten og erfaringene fra alle aldre og år. Jeg ønsker å være den støtten de unge trenger.

Jeg vil inspirere og oppmuntre. Jeg vil fortsette å bidra, skape og ha det spennende, men det vil forandres fordi JEG forandres. Nå hopper jeg og våger å bli eldre.

Flere debatter? Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les også

  1. Knut Olav Åmås: Ti norske tabutemaer

  2. Knut Olav Åmås: Seksuell avholdenhet. Kroppslukt. Mødrevold. De nære tabuene.

Les mer om

  1. Debatt
  2. Eldre