Vi har det siste året fått demonstrert at EU og NATO, som bekjenner seg til demokratiet, ikke nøler med å gå i kompaniskap med diktatoriske og demagogiske ledere. Tyrkia er det siste eksempel. Erdogan har ledet dette land i en stadig mer diktatorisk retning.
Hundretusener av tyrkiske ungdommer ønsker mer demokratiske forhold. De tar høyere utdannelse og vil gjerne gjøre en innsats for sitt land og for verden. Tyrkerne i Tyskland er et godt eksempel på det. Bortsett fra de lukkede ghettoer der imamene sprer sitt hatefulle budskap, har tyrkerne latt seg integrere i det tyske samfunn. De jobber i dag som ingeniører, leger, tannleger, lærere og teatersjefer, og de er representert i alle politiske partier bortsett fra nynazistene og de høyreekstreme.
Erdogan appellerer disse tyrkere om å være mer lojale mot hans Tyrkia enn mot sitt nye fedreland. De fleste av dem har avvist dette. Riktig nok finnes det enkelte parallellsamfunn der æresdrap og omskjæring av jenter forekommer, men tyske medier og tyrkerne selv nøler ikke med å ta opp dette. Kritikken av slike parallellsamfunn har vært sterkere i Tyskland enn i Norge.
I Tyrkia blir forholdene for frittalende og uavhengige mennesker stadig vanskeligere. Det skal ikke mye til før de blir arrestert og tiltalt for en forbrytelse som det er vanskelig å skjønne noe av — «fornærmelse av tyrkiskheten». Selv nobelprisvinneren Orhan Pamuk er blitt forsiktig med hva han sier.
Kritiker myrdet
Uavhengige kritikere risikerer å bli myrdet, som Hrant Dink, som ikke på noen måte var ekstrem. Han ønsket forsoning mellom tyrkere og armenere. Etter at han hadde vært i Norge og mottatt Bjørnson-prisen ble han myrdet av en ung mann som åpenbart var kjøpt og betalt av sterke bakmenn. Saken er ikke fullt oppklart.
Utviklingen i Tyrkia har de siste årene gått i én retning. Det er blitt stadig verre. Aftenpostens korrespondent ble nylig utvist. Man må tilbake til sovjettiden for å finne korrespondenter som ble kastet ut på et så løst grunnlag. Følger Utenriksdepartementet opp denne saken slik departementet fulgte opp utvisningen av den beste Moskva-korrespondent vi har hatt, Per Egil Hegge?
Folkemord
Da det i fjor skulle markeres at det var 100 år siden folkemordet på armenerne, satte Tyrkia inn alle krefter for å forhindre det. Det var bestikkelser og det var trusler. Jeg opplevde det selv da min bok om folkemordet kom ut. Norge nekter å erkjenne dette som et folkemord, fordi «folkemord ikke var oppfunnet den gang». Det er en logikk som Erasmus Montanus kunne ha brukt.
Nå har EU inngått en avtale om at Tyrkia skal få milliarder i støtte og at tyrkere skal kunne reise visumfritt i alle Schengen-land. Det er prisen EU er villig til å betale for å få stanset den ukontrollerte innvandringen. Mellom to onder valgte de det minste. Dette er et brudd med alt EU sies å stå for.