Debatt

President Trumps sanksjoner vil føre til regimeskifte i Iran | Mehdi Azadmehr

  • Mehdi Azadmehr
    førsteamanuensis, Universitetet i Sørøst-Norge
Donald Trump signerte i mai dokumentet som gjeninnførte sanksjonene mot Iran. Det iranske regimet har nå to valg, skriver Mehdi Azadmehr.

Det som skjer nå, ligner veldig på det som skjedde før revolusjonen i 1979.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Ett år etter at Donald Trump ble president, annonserte han at USA trekker seg ut av atomavtalen. USAs utenriksminister Mike Pompeo har annonsert de strengeste sanksjoner noensinne mot Iran.

Den siste tiden har den iranske økonomien forverret seg, og den iranske valutaen rial har kollapset blant annet som følge av de varslede sanksjonene fra USA.

Les også

Trump har skrotet Iran-avtalen – dette kan skje nå

Arbeidsledigheten har økt i takt med misnøyen blant folket, og flere og flere er havnet under fattigdomsgrensen. En ny runde med demonstrasjoner og opprør startet desember 2017.

Demonstrasjonene denne gangen er imidlertid forskjellige fra tidligere.

Mehdi Azadmehr er førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Denne gangen er motivet økonomisk, i motsetning til tidligere hvor motivene har vært mer politiske. Denne gangen er det grupper som regimet har hatt stor innflytelse i og støtte fra, nemlig dem med lavest inntekt og forretningsfolk. Tidligere hadde middelklassen og intellektuelle politiske krav.

Les også

NUPI-forsker Sverre Lodgaard: – USA har satt kurs for krig mot Iran

Kritiske røster innenfra

En annen stor forskjell fra tidligere er at opptøyene har vedvart i over et halvt år og vært landsomfattende. Flere store markeder i hovedstaden Teheran, hjertet i landets handel og økonomi, holdt stengt i lengre perioder på grunn av uforutsigbarheten i valutaen.

For første gang etter revolusjonen har det vært landsdekkende og langvarig streik med krav om høyere lønninger blant annet i varetransportseksjonen.

For første gang hører man kritiske røster fra regimets indre krets. Flere parlamentarikere kritiserte regimet i nasjonalforsamlingen.

Det som skjer nå, ligner veldig på det som skjedde før revolusjonen i 1979.

Les også

Aftenpostens Christina Pletten: – Trump får en smak av sin egen medisin. Flere land slår nå hardt tilbake mot press og trusler.

Trumps 12 krav

Spørsmålet nå er hvordan økonomien, og dermed misnøyen blant folket, vil utvikle seg som følge av de nye sanksjonene USA har innført. Selv om de gjenværende partene i atomavtalen jobber for å opprettholde den, har mange utenlandske selskap allerede trukket seg ut av Iran.

Flere av landets oljekunder er under press fra USA om å avslutte handel med landet. Man ser allerede nå de psykologiske effektene av innføringen av sanksjonene før de er innført. Når de blir innført, vil det garantert skade Irans økonomi ytterligere.

Dette er noe Trump-administrasjonen er klar over, og den har satt 12 strenge krav til ny runde med forhandlinger.

Det iranske regimet har nå to mulige valg, begge med samme utfall.

Regimet kan enten la være å akseptere betingelsene, noe som garantert vil føre til økonomisk kollaps og dermed regimeskifte. Eller så kan Iran godta USAs 12 betingelser – som er designet nettopp for et regimeskifte.

  • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Iran
  3. Mike Pompeo