Til forsvar for TIX: En ung artist er helt ufortjent blitt utsatt for grove anklager

Grunnen til at TIX har fått så stort gjennomslag for russemusikken, er ikke bare fordi han er en populær produsent, men fordi russen legger merke til hans engasjement for en trygg russetid og samarbeider nært med ham, skriver Fredrik Nordby. Her er artisten avbildet på en konsert på Sentrum scene tidligere i år.

De såkalte musikkekspertene bør ta seg en titt i speilet, mener TIX' samarbeidspartner Fredrik Nordby.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

De siste dagene har det vært en ekstrem mediestorm rundt russelåter som min gode venn og samarbeidspartner TIX har vært med på å produsere.

Fredrik Nordby

Det er bra at det er blitt en stor debatt rundt voldtekt og problemene i russetiden, men det er mange ekstreme meninger som har fått plass i den offentlige debatten og som i verste fall kan være samfunnsskadelig.

Gir musikk skylden for voldtekt

Dagbladet-journalisten Sigrid Hvidsten fikk denne debatten til å eksplodere med et innlegg som hadde overskriften«Oppskrift på voldtekt» i papiravisen til Dagbladet. Dette er ekstremt drøyt og en latterliggjøring av alle som har blitt utsatt for overgrep. Hadde hun faktisk stått bak denne overskriften, hadde det vært én ting, men da hun ble konfrontert i Aktuelt på NRK, sier hun: «Nei jeg mener ikke at dette er en ABC i overgrep».

Slike anklager hvor det forsøkes å gi musikk skylden for voldtekt, trekker oppmerksomheten vekk fra dem som utfører overgrep.

Kun ute etter eksponering

Utfordringene knyttet til russetiden er noe alle må ta ansvar for. Dette inkluderer foreldre, arrangører og selvfølgelig viktige personer i russemiljøet som artister. Grunnen til at TIX har fått så stort gjennomslag for russemusikken, er ikke bare fordi han er en populær produsent, men fordi russen legger merke til hans engasjement for en trygg russetid og samarbeider nært med ham.

Det at Dagbladet påstår at disse sangene er ukultur, vitner om dobbeltmoral når de selv kommer med drøye overskrifter for å få flest klikk på sine artikler, som tross alt er slik en nettavis overlever. De er kun ute etter det samme som låtskriverne, nemlig størst mulig eksponering. Dagbladet bidrar ikke til en konstruktiv debatt, men heller at låtene de kritiserer stiger på hitlistene i Norge og blir enda mer populære.

Alvorlige beskyldninger fra russepresident

Jeg er også kritisk til Stavangers russepresident Kristoffer Sørensen, som har fått fritt spillerom i mediene med sine alvorlige beskyldninger. Han kommer med grove anklager om at TIX & The Pøssy Project er vemmelige personer med et forkastelig kvinnesyn og menneskesyn som «pisser på likestillingsdebatten».

Dette fremstår svært useriøst når han viser seg på Dagsrevyen med en russedress som har en stor penis og et promomerke for en remixlåt av den kjente rapperen Biggie Smalls på brystet.

Dette er en remix som er basert på en ekstremt kvinnefiendtlig tekst som glorifiserer narkotika— og gjengkriminalitet, og som er lagt oppå melodien til en barnelåt. Dette er noe han selv kommer til å fremme gjennom hele russetiden med sin bekledning.

Et kjapt facebooksøk viser at han på sin profil liker artister som Niggaz Wit Attitudes med sangene «Fuck Tha Police», «She Swallowed It» og «A bitch is a bitch», Snoop Dogg som har laget pornofilmer og Tyler The Creator fraOdd Future som har tekster om voldtekt.

Jeg siterer kommentarfeltet i Dagbladet: «Hvorfor er dette greit å fronte for en offentlig person som skriver at han skammes over sin egen generasjons likestillingsarbeid? Er det ok for han å høre på artister som blir nektet å spille på festivaler pga kvinnehatende tekster, mens hans medruss skal ikke få høre på en utvalgt artist som han ikke liker?»

Musikkekspertene bør ta en titt i speilet

Det er også viktig at vi ser på denne debatten i et større perspektiv. Flere av de største radiokanalene i Norge har tatt del i kritikken rettet mot at disse sangene er sjokkerende. Flere av disse har for eksempel A-listet Matomas remix av tidligere nevte Biggie Small med tekster som jeg synes er minst like krenkende.

Tekstlinjene i sangen «Old Thing Back», som for øyeblikket ligger på 5. plass på VG-lista, har tekstlinjer som «I'm guaranteed to fuck her till her nose bleed» og «I only smoke blunts if they rolled propa».

Flere «musikkeksperter» i Norge bør ta en titt i speilet når de hyller denne låten, samtidig som de slakter fittefjell og rumper som freser som bacon.

Popbransjen har gjennom alle år vært myntet på kontroversielle verdier og spilt på sex. Det er kanskje det at det er på norsk og føles nærmere vårt trygge samfunn som provoserer mest?

Foreldregenerasjonen var ikke bedre

Og til russeforeldre: Jeg håper dere tar ansvar og reflekterer over deres egen russetid. En stor andel av kritikerne tilhører russens foreldregenerasjon som synes det er leit at russetiden har endret fokus «de siste årene» og at det er nytt at russen har fokus på alkohol og sex. Det er det slettes ikke.

Jeg ønsker å minne denne foreldregenerasjonen om deres egen russetid og hvordan dere sang for full hals til årets russehit i 1979 Bobby Brown:

«I got a cheerleader here wants to help with my paper; Let her do all the work 'n' maybe later I'll rape her».

TIX er en vanlig musiker som produserer alt fra klassisk musikk og ballader til russelåter på forespørsel, og som samarbeider med mange forskjellige aktører. The Pøssy Project er bare noen av dem.

Jeg vil oppfordre mediene om å trå varsomt her, siden en ung artist har blitt utsatt for mange grove anklager. Det er tross alt den anonyme gjengen i The Pøssy Project som står bak de kontroversielle tekstene.

Det er alltid sunt med en god debatt og at det fokuseres på at det er flere grunner til utfordringer som russetiden medfører. 60-tallet hadde The Beatles til å provosere og lage oppstandelse med musikken sin. Jeg er stolt av at TIX & The Pøssy Project i 2015 får til det samme på nytt, selv om den musikalske kvaliteten kanskje ikke kan sammenlignes.

Engasjerer temaet deg? Debattredaksjonen anbefaler dette innlegget fra jente (19):