Afrikansk svinepest utgjør en trussel for Norge. Det tar vi på alvor. | Anne Marie Jahr
Gode punkter fra ESA-rapport til Mattilsynet.
Torsdag 28. november omtaler Aftenposten en uferdig rapport fra EFTAs overvåkingsorgan ESA. Den foreløpige rapporten retter kritikk mot Mattilsynet og norske myndigheters innsats for å hindre spredning av dyresykdommen afrikansk svinepest.
Ved å lese Aftenpostens sak kan man få inntrykk av at myndighetene ikke tar trusselen afrikansk svinepest utgjør for Norge på alvor.
Mattilsynet kjenner seg ikke igjen i dette.
Overvåking og varsling
ESA peker i sin foreløpige rapport på at «passiv overvåking» i form av regelmessige tester av villsvin er et av de mest effektive tiltakene for å oppdage utbrudd tidlig, men at det siden januar 2017 ikke er tatt slike prøver i Norge.
Denne typen passiv overvåking er helt sentral i å tidlig kunne oppdage afrikansk svinepest hos villsvin, og er allerede etablert.
Mattilsynet er imidlertid avhengig av å få varsling om slike dyr når de oppdages, og oppfordrer derfor alle som påtreffer døde villsvin i skogen om å varsle disse til Mattilsynet. Mattilsynet har så langt ikke fått noen meldinger om slike selvdøde villsvin funnet i Norge.
Så lenge Mattilsynet blir varslet om døde villsvin, så vil vi raskt kunne innføre kontrolltiltak om det blir oppdaget smitte. Dette vil dermed ikke medføre en forsinkelse i en slik oppdagelse av smitte, slik ESA frykter.
Danskene bygger villsvingjerde, men til Norge bare trasker de inn fra Sverige. Det er ikke nødvendigvis problemfritt
Handlingsplan mot villsvin
Ifølge ESA har Norge «ingen strategi for å styre populasjonen av villsvin.» Denne strategien er på trappene. Mattilsynet har akkurat laget utkast til en handlingsplan sammen med Miljødirektoratet, med hovedmål om minst mulig villsvin i Norge, spredt utover et minst mulig område.
I rapporten viser ESA til Mattilsynets egne undersøkelser, som avdekket at over 8 prosent av de 800 kontrollerte gårdene i 2017–2019 manglet biosikkerhetstiltak.
Dette er tiltak som skal hindre at smitte kommer inn i grisefjøsene eller spres mellom besetningene. Over 120 gårder hadde planer for å ivareta biosikkerheten, men planene hadde mangler. Vi opplever at næringsaktørene tar afrikansk svinepest-trusselen på stort alvor, og det er viktig at bønder fortsetter å gjøre nødvendige tiltak i egen besetning.
Historisk villsvinfelling i Trøndelag
Smittevernråd for jegere
Afrikansk svinepest kan hverken forebygges eller bekjempes med myndighetenes innsats alene. Vi må alle være vårt ansvar bevisst for ikke å spre smitte ved å ta med oss kjøtt fra land hvor alvorlige smittsomme dyresykdommer eksisterer.
Jegere som skal på jakttur til utlandet, bør unngå disse sonene. Mattilsynet har utarbeidet smittevernråd for jegere som skal jakte i utlandet.
Mattilsynet og alle andre aktørers innsats for å hindre spredning av denne alvorlige sykdommen har forbedringspotensial. ESA-rapporten er et godt bidrag til å rette samfunnets oppmerksomhet mot trusselen som stadig rykker nærmere.
Følg og delta i debatten hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter