Debatt

Venstresiden i Sverige havner på feil side i kampen mot æresvold og religiøs undertrykkelse | Andreas C. Halse

  • Andreas C. Halse
De som er tilhengere av en liberal innvandringspolitikk har også et særskilt ansvar for å føre en politikk som sikrer gode liv for dem som kommer til våre land. Å ta imot flyktninger forplikter, skriver Andreas C. Halse (bildet).

Undertrykkelse kan ikke relativiseres bort

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at jeg i forrige uke skrev om den syriske barnebruden som ankom Norge.

Den sterkeste tilbakemeldingen kom fra Sverige og kvinneaktivisten Sara Mohammad. Hun var overrasket over at dette var et standpunkt som kom fra venstresiden.

Når ledende kvinneaktivister lar seg overraske over en venstreposisjon som innebærer at loven må være lik for alle, er det grunn til bekymring.

Kjemper mot æresrelaert vold

Som 17-åring rettet broren til Sara et gevær mot hodet hennes for å forsøke å true henne til å gifte seg med en eldre mann som familien hadde valgt ut for henne. I dag leder hun er organisasjon som kjemper mot æresrelatert vold, såkalte jomfrutester, tvangsekteskap, omskjæring og nærliggende problemstillinger.

Det har vært alt annet enn problemfritt. Når Sara inviteres til å holde foredrag, må hun ofte ha eskorte av det svenske sikkerhetspolitiet eller politi i sivil. Når hun skal tale på større tilstelninger, blir hun og arrangørene trakassert av islamister og aktivister som vil stilne hennes røst.

Venstresidens problem er at den altfor ofte er en del av mobben som trakasserer slike som Sara.

Da hun skulle tale i en massemønstring mot voldtekt, slo venstresidens aktivister seg sammen med islamister for å hindre henne i å snakke — og de lyktes. Når hun kritiseres for rasisme og islamofobi, står islamister og venstreaktivister sammen om beskyldningene.

Liberale stemmer som Hanna Gadban kan fortelle om lignende opplevelser.

Opplagt hvem man burde støtte

I Sverige opplever 70.000 ungdommer at de ikke kan velge hvem de skal gifte seg med.

8500 mennesker uroer seg ofte for å bli giftet bort.

I enkelte bydeler, som Rosengård, oppgir opp til 27 prosent at religion, kultur og tradisjoner begrenser deres valg.

I en slik situasjon burde det være opplagt for venstresiden hvilken side man står på. Samtidig som enkelte representanter fra venstresiden forsøker å ta et oppgjør med den religiøse kontrollen og volden som kvinner lever under i svenske forsteder, mener ledelsen i det svenske Vänsterpartiet at et slikt fokus er med på å «øke splittelsen» i det svenske folk.

Evnen til å relativisere bort undertrykkelse og vold som rammer folk fra andre kulturer og religioner får deprimerende konsekvenser.

I praksis fører de stadige relativiseringene og unnlatelsene til at jenter med bakgrunn fra land som Irak, Somalia, Syria og Kurdistan har en dårligere beskyttelse av det svenske samfunnet enn hva svenske jenter har.

Skal vi ha en venstreside?

De som er tilhengere av en liberal innvandringspolitikk har også et særskilt ansvar for å føre en politikk som sikrer gode liv for dem som kommer til våre land. Å ta imot flyktninger forplikter.

Å tro at jobben er over idet mennesker kommer hit, er et svik mot noen av dem som stiller svakest i samfunnet

Å tro at jobben er over idet mennesker kommer hit, er et svik mot noen av dem som stiller svakest i samfunnet.

Venstresiden har ikke råd til å tale med to tunger når det kommer til æresvold og religiøs og kulturell forankret kvinneundertrykkelse.

Spørsmålet om hvordan vi takler denne problemstillingen i fremtiden er ikke et spørsmål om hva slags venstreside vi skal være, men om vi i det hele tatt fortsatt skal ha en venstreside.

Fryktløse kvinner som Sara Mohammad fortjener vår udelte støtte. Når hun selv reiser til Midtøsten for å hente hjem barnebruder utsatt for tvangsekteskap, skjer det med enorm personlig risiko og kostnad.

At venstresiden ender på motsatt side av slike folk, er en klar indikasjon på at man befinner seg på feil side. Det bør partileder Jonas Sjøstedt og Vänsterpartiet ta på alvor.

På Twitter: @achalse

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les også:

Les også

  1. Gravid jente (14) søkte asyl sammen med mannen - ingen slo alarm

  2. Situasjonen forverres i Afghanistan: Taliban steinet Rokshana til døde da hun ville rømme fra tvangsekteskap

  3. Hjelpeapparatet er redd for å gå inn i «et vepsebol»

Les mer om

  1. Debatt
  2. Internrevisjonen