Debatt

Industrien har fulgt smitteverntiltak

 • Stein Lier-Hansen
  Stein Lier-Hansen
  Administrerende direktør, Norsk Industri

Det er ingen indikasjoner på at innleie av utenlandsk arbeidskraft har noe å gjøre med at Oslo er episenter for smitte, mener Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Foto: Norsk Industri

Våre verft har siden i sommer gjort nettopp det FHI i desember anbefalte som den faglig sett beste metoden.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt årsakene til økt smittespredning i Norge. Senest har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) spredt påstander om at arbeidsinnvandrere har fått karantenefritak, mens nordmenn har vært på dugnad. Det er en meningsløs og upresis påstand.

Det er ingen indikasjoner på eller belegg for at innleie av utenlandsk arbeidskraft til norsk industri har noe å gjøre med at Oslo har vært og er pandemiens episenter. Ikke bare ligger våre bedrifter milevis fra Oslo, de har i månedsvis fulgt følgende prosedyrer:

• Mange har gjennomført en såkalt nulltest i hjemlandet før innreise til Norge – lenge før myndighetene tenkte slik. De som tester positivt før avreise, blir ikke hentet inn.

• Etter ankomst til Norge testes de innleide umiddelbart. De bor isolert i brakkeleirer eller hotellrom med vakthold og strenge prosedyrer. De som tester positivt, blir isolert. Øvrige tar en ny test etter tre dager.

• De som etter test 2 i Norge etter syv dager tester negativt, er fristilt fra karantene. De som tester positivt, går i isolasjon.

• På sensommeren ba Norsk Industri og Rederiforbundet om obligatorisk testing av alle som ankommer Norge, slik vi har innført for innleid arbeidskraft til verftene.

Jeg forventer at Raymond Johansen gjør som Ap-leder Jonas Gahr Støre gjorde forleden: Han må skille mellom store og seriøse bedrifter og arbeidsinnvandrere som ankommer Norge enkeltvis eller i små grupper og bor i det sivile samfunn, herunder i Oslo.

Vi må kunne forvente at byrådslederen makter å adressere sin kritikk mer presist og ikke skjærer alle arbeidsgivere over en kam. Våre verft har siden i sommer gjort nettopp det Folkehelseinstituttet i desember anbefalte som den faglig sett beste metoden, både for å hindre importsmitte og for å sikre en mest mulig effektiv smittesporing.

 1. Les også

  Da grensene ble åpnet: – Dette irriterte oss mest. De bare fløy til Torp og gikk i land.

 • Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Norsk Industri
 3. Smittevern

Koronaviruset

 1. NORGE
  Publisert:

  Direktestudio: Koronaviruset

 2. OSLO
  Publisert:

  Dette er de nye tiltakene i Oslo: Forlenger den sosiale nedstengingen i to uker

 3. NORGE
  Publisert:

  Direktestudio koronaviruset: (Henvisning1)

 4. NORGE
  Publisert:

  621 tilfeller av importsmitte så langt i januar – nesten dobbelt så mange som i hele desember

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Soldater i gang med koronatesting på Svinesund

 6. OSLO
  Publisert:

  Hvordan går kampen mot pandemien i Oslo? Her er de viktigste tallene nå.