Debatt

Man kan ikke øse Oslo for romfolk | Liv Guneriussen

  • Liv Guneriussen, Oslo
Romfolk tigger på gaten i Oslo.

Stasjonssjefen ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, uttaler seg på en måte som svekker tilliten til politiet.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Når bakeren i Kardemomme by trenger hjelp fra røverne, spiller politimester Bastian på lag med befolkningen. Jeg skulle ønske Oslo-politiet spilte på lag med oss.

Romfolk gjemmer narkotika i Botanisk hage. Bedene blir tråkket opp, spadd i stykker og sarte planter fra fjerne himmelstrøk blir ødelagt. I frykt for å måtte stenge Botanisk hage, blir det holdt krisemøte for å finne løsninger.

Stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen, er til stede og sier følgende til TV2-nyhetene i etterkant: «Man må løse problemet ved at det blir borte en gang for alle. Jeg har et uttrykk som sier: Det nytter ikke ause en båt som er lekk. Og da er det noen som kan ta og tette båten»

«Det renner vann inn hele tiden»

TV2: «Hva er det egentlig du ber om? Er det mer politi?»

Stølen: «Nei, da er det noen som må ta og tette båten. For det renner vann inn hele tiden.»

Det er oppsiktsvekkende at en politisjef sammenligner romfolk med vann som liksom renner inn i landet, og som politiet ikke klarer å «ause unna». Jeg synes det er grunn til å reagere når en uniformert mann snakker åpenlyst på riksdekkende fjernsyn om at problemet, i form av en folkegruppe, må bli borte en gang for alle.

Lovens lange arm må utføre jobben sin innenfor de rammene som de folkevalgte har satt for rettsstaten. Dette demokratiske prinsippet utfordrer Stølen når han sier til offentligheten at han ikke kan gjøre jobben sin uten et tiggerforbud.

Jeg har stor forståelse for at det kan være vanskelig å bekjempe kriminalitet dersom man ikke har nok ressurser, og det er ingen hemmelighet at Grønland politistasjon er underbemannet. Men Stølen ber jo ikke om flere ressurser.

Omtaler Oslo som et synkende skip

Dette er andre gang på kort tid Stølen går ut i mediene og omtaler Oslo som et synkende skip. Det verste med disse uttalelsene er at det svekker tilliten til politiet.

Er Stølen oppriktig interessert i å bekjempe narkotikakriminaliteten i Oslo? Bryr han seg om Botanisk hage holder åpent eller ikke? Politimester Bastian ville aldri omtalt Kardemomme by som en «lekk båt». Politimester Bastian ville gått omkring og passet på at alle hadde det bra. Det skulle jeg ønske at politimester Stølen også gjorde.

Red.anm.: Dette avsnittet er endret i etterkant av publisering:
Lovens lange arm må utføre jobben sin innenfor de rammene som de folkevalgte har satt for rettsstaten. Dette demokratiske prinsippet utfordrer Stølen når han sier til offentligheten at han ikke kan gjøre jobben sin uten et tiggerforbud.


Les også

  1. Han tigget, frøs og sov sammen med romfolk i en uke

  2. Et samfunnshus vil gi oss romfolk en viktig arena for forsoning

  3. Politiet anklages for rasisme og diskriminering av romfolk

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger
Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Grønland
  2. Oslo
  3. Romfolket
  4. Krim