Debatt

Internrevisjonen: Frps veivalg | Jan Arild Snoen

 • Jan Arild Snoen
  Spaltist

afp000603275_doc6c68fpoynown1noxc4q.jpg Foto: Borgen, Ørn E.

Frp må snart velge mellom å være velferdspopulister eller et skatteletteparti.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I Europa finnes to typer høyrepartier i tillegg til de tradisjonelle moderate konservative. Den ene gruppen er markedsorientert og opptatt av å begrense statens vekst og å redusere skattene. Liberal Alliance i Danmark er et slikt parti.

Den andre gruppen, som vi kan kalle nasjonalkonservative, er svært opptatt av innvandring og er gjerne pådrivere for økte velferdsutgifter – til etniske landsmenn, vel å merke. Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna er eksempler på dette – eller Le Pens Nasjonal Front i Frankrike.

Petroleumspopulisme

I Fremskrittspartiet foregikk det lenge en dragkamp mellom disse to tendensene, men de voldsomme økningene i oljeinntektene førte etter hvert til at partiet slapp å velge, slik alle andre partier de slekter på har måttet gjøre.

Petroleumspopulismen handler om å få i både pose og sekk. Skattene kunne reduseres, samtidig som velferdsstaten ekspanderer.

Partiet kunne appellere både til liberalister og velferdspopulister.

På lengre sikt vet vi at dette ikke holder.

Det er nok å lese Perspektivmeldingen, der det først og fremst er en kraftig økning i andelen eldre som blåser opp de offentlige utgiftene – til pensjoner, eldreomsorg og helse. Fortsetter vi å lukke øynene, blir det i fremtiden hverken i pose eller sekk: Vi må øke skattene samtidig som utgiftsøkningen reduseres. Starter vi omleggingen nå, kan vi kanskje slippe unna med det ene.

Sannhetens øyeblikk

Det kraftige oljeprisfallet har gjort at sannhetens øyeblikk har rykket mye nærmere. For første gang bruker regjeringen opp alle oljeinntektene og tilfører ikke Oljefondet ferske midler. For første gang i manns minne blir regjeringen kritisert av mange for å bruke for mye penger ( denne krever abonnement for å lese ).

Realitetene begynner altså å synke inn, og da er det grenser for hvor lenge Frp kan spille på to hester.

Partiet må etter hvert velge: Skal det være Dansk Folkeparti, et konserverende parti for dem som har noen statsfinansierte privilegier (pensjoner) å forsvare?

Eller skal Frp være partiet for dem som er endringsvillige, fremadskuende og som betaler regningen for en forvokst stat – i dag og enda mer i morgen – Liberal Alliance?

Parti for fremtiden?

Velger man den siste veien, betyr det ikke at Frp må slutte å være innvandringsskeptiske. Liberal Alliance støtter en stram asylpolitikk, nettopp fordi særlig asylinnvandring medfører betydelig økning i offentlige utgifter – noe mange på norsk høyreside nekter å ta inn over seg.

Frps veivalg kan oppsummeres på denne måten: Skal Frp være et parti for de gamle og fortiden, eller for de unge og fremtiden?

Men det betyr at i valget mellom økte trygder og lavere skatt, må Frp velge det siste. Anledningen kommer allerede på fredag, da regjeringen skal legge frem tilleggsinnstillingen til statsbudsjettet, der de økte asylutgiftene skal dekkes inn. Frp bør godta utsettelse av sin hjertesak – 2,7 milliarder ekstra (i 2017) til pensjonistpar, en svært lite treffsikker økning i offentlige utgifter.

Da vil partiet stå sterkere i forsvaret av regjeringens skattelettelser. Og siden Frp da har ofret noe, blir det lettere å kreve at KrF og Venstre skal gå med på å dekke betydelig mer av asylutgiftene over bistandsposten, noe som er helt innenfor vanlig norsk og internasjonal praksis. (Effekten av bistanden er uansett ytterst tvilsom).

Frps veivalg kan oppsummeres på denne måten: Skal Frp være et parti for de gamle og fortiden, eller for de unge og fremtiden?

På Twitter: @jasnoen

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Hver enkelt pensjonist i parforhold har dobbelt så høy inntekt som en enslig minstepensjonist. Likevel er det pensjonistparene Regjeringen vil gi ekstra milliarder kroner til:

Les også

Regjeringen øker pensjonen til dem som er rikest og tjener mest 

Landets nest rikeste skyr offentlighet. Men det er viktigere å analysere dem enn å insistere på å få dem selv i tale:

Les også

Norges nye økonomiske overklasse ser helst at debatten om dem dør | Knut Olav Åmås

Andreas C. Halse i en tidligere utgave av Internrevisjonen:

 1. Les også

  Arbeiderpartiets skatteforslag vitner om et parti som har gitt opp kampen for å redusere forskjeller

Les mer om

 1. Debatt
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Politikk

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Rett ryggen i skattedebatten

 2. KOMMENTAR

  Fordi vi har råd til det | Einar Lie

 3. DEBATT

  Følger vi ikke Hareide, kan dette bli slutten for KrF som landsdekkende parti

 4. DEBATT

  Høyresiden må sikre et rettferdig skattesystem

 5. DEBATT

  Regjeringens pengebruk har svekket vår evne til å betale for fremtidens velferd | Marianne Marthinsen

 6. VERDEN

  Valgdagsmåling: Rødt flertall, halvering av Dansk Folkeparti