Debatt

Kvinner og menn kan vaksinere seg mot HPV-virus som kan gi livmorhalskreft, men regjeringen prioriterer det ikke

  • Sveinung Wergeland Sørbye
Hos de fleste er en HPV-infeksjon asymptomatisk, og forsvinner av seg selv i løpet av to år uten at man vet at man har vært smittet. Utvikling av livmorhalskreft skjer over flere år gjennom en serie av forstadier. Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til kreft utvikles, skriver innleggsforfatteren.

Det er på tide med kjønnsnøytral HPV-vaksinasjon slik at vi kan forebygge flere tilfeller av kreft hos både kvinner og menn.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I regjeringens statsbudsjett er det innført poseavgift og utvidet åpningstid på polet, men ikke gitt en krone til å utvide HPV-vaksineprogrammet, som kan spare 50 kvinneliv i året.

Viser ikke dette at vi har en sittende regjering som gjør livsfarlige prioriteringer?

Kine er én av mange kvinner som døde av livmorhalskreft

Kine Eliassen fra Lovund i Nordland ble bare 38 år. Hun døde fra tre barn, ektemann, to søstre og en mor i november. Kine så frem til jul med familien, men hun måtte gi tapt for kreften.

Ifølge Avisa Nordland fikk hun diagnosen livmorhalskreft i 2011, en sykdom som kan forebygges ved hjelp av HPV-vaksine, HPV-test og celleprøve.

Hun hadde tatt celleprøve hvert tredje år slik det er anbefalt i Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft. Celleprøven i 2008 ble opprinnelig vurdert som normal. Ny undersøkelse av celleprøven fra 2008 viste celleforandringer.

Sveinung Wergeland Sørbye

Hadde sykehuset tolket celleprøven på riktig måte, ville hun fått behandling tre år tidligere slik at Morten (5), Martinus (3) og Aksel Johan (13) fremdeles hadde hatt en mor.Kine er ikke alene. Hvert år er det 300 kvinner som får livmorhalskreft, og 70-80 kvinner dør.

I 2011 fikk 127 kvinner kreft, tross at de hadde deltatt i Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft. 67 av disse hadde levert en eller flere celleprøver som var tolket som normal (men som åpenbart ikke var det).

I dag er vaksinen forbeholdt 12 år gamle jenter

Det er HPV-viruset som ubehandlet kan gi livmorhalskreft. I dag får kun 12 år gamle jenter HPV-vaksine, som et ledd i det norske vaksineprogrammet.

Jo, takk for det – men hva med alle oss andre? 

Kunnskapssenteret har beregnet at det er samfunnsøkonomisk kostnadseffektivt å tilby gratis HPV-vaksine til alle jenter i alderen 12-26 år. Vaksinen har effekt på jenter helt opp til 45 år.

Gutter bør også beskyttes mot viruset

I tillegg: Er det ikke «høl-i-huet» å vaksinere, behandle og følge opp jentene, mens guttene uhildet fortsetter sprute om seg med viruset?

Har ikke gutter lik rett til beskyttelse mot et virus som kan forårsake kreft?

Det er på tide med kjønnsnøytral HPV-vaksinasjon slik at vi kan forebygge flere tilfeller av kreft hos både kvinner og menn.

De fleste merker ikke HPV-infeksjonen

HPV-infeksjoner er vanlige. De fleste seksuelt aktive kvinner og menn vil bli smittet en eller flere ganger i løpet av livet. Smitterisiko er 10 prosent for hver ny partner.

Hos de fleste er en HPV-infeksjon asymptomatisk, og forsvinner av seg selv i løpet av to år uten at man vet at man har vært smittet.

Utvikling av livmorhalskreft skjer over flere år gjennom en serie av forstadier. Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til kreft utvikles.

Livmorhalskreft rammer sjelden kvinner under 25 år. Forekomsten er høyest hos kvinner i alderen 35-40 år. Kine ble 38 år.

Hvor mange liv må gå tapt?

Ved å bytte ut celleprøver med en HPV-test i Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft kan vi forebygge flere tilfeller av kreft.

Kreftregisteret skal nå prøve ut dette i fire forsøksfylker, mens resten av landet må fortsette med celleprøver, som bare klarer å avdekke rundt halvparten av forstadier til kreft, i flere år til.

Hvor mange liv må gå tapt før de som sitter med makta tar grep? Verktøyene finnes allerede, og flere land har allerede tatt dem i bruk.

Det er på tide at «foregangslandet» Norge gjør det samme.

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

  1. Har gjort viktige funn for bedre behandling av livmorhalskreft

  2. Stikk for livet

  3. Dette er prisen for manglende flokkimmunitet: Seks av de smittede i Disneyland var spedbarn, for små for å få vaksine.

Les mer om

  1. Debatt
  2. Helse
  3. Kreft
  4. Vaksine