Hasj er farlig, for mange

Jeg har sett nok til å kunne si at hasj kan være livsfarlig, spesielt for barn og unge i sårbare utviklingsfaser, skriver Liv Esther Lien. Hennes sønn tok livet sitt i 2007.

Kan du som tar til orde for legalisering av hasj, forstå noe av den smerten vi opplevde da vår sønn fortalte om å høre stemmer, søvnløse netter og selvmordstanker?

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Liv Esther Lien

Etter å ha fulgt debatten om legalisering av hasj over tid, velger jeg nå å dele vår historie. Ikke som fagperson, men som mor med tøffe livserfaringer på området. Jeg tror at det som skjedde med min sønn, har skjedd før og kommer til å skje igjen. Vi som rammes, orker sjelden å delta i debatten.

Trodde vi hadde kontroll

Min sønn var i mange år en frisk og rask gutt med et innholdsrikt og godt liv. Han var blid, positiv, utadvendt og sosialt intelligent. Det gikk greit på skolen, han var kreativ og hadde svært mange drømmer for fremtiden. Han likte seg veldig godt ute, i sandkassen, på ski, skøyter, snowboard, skateboard, sykkel og på friidrettsbanen.

Vi var en aktiv familie, bosatt i et lite, oversiktlig samfunn. Som foreldre var vi opptatt av at egne og andres barn skulle ha det best mulig. Vi deltok aktivt i livet deres og trodde lenge at vi hadde oversikt og «kontroll». Vi snakket mye med barna om ulike rusmidler, og sønnen vår var lenge tydelig på sunne, gode holdninger.

Det tok dessverre hele to år før vi fikk klarhet i hva det var; han hadde begynt å røyke hasj

Da han var 15, forsto vi at «et eller annet» var på gang, men det tok dessverre hele to år før vi fikk klarhet i hva det var; han hadde begynt å røyke hasj. Kan du som tar til orde for legalisering av dette stoffet, forstå noe av den smerten vi opplevde da sønnen vår fortalte om å høre stemmer, søvnløse netter, isolering, angst, depresjon, selvmordstanker, en hverdag som ikke fungerte?

LES OGSÅ:

Les også

- Hasj er mindre farlig enn alkohol

Funksjonsfallet var betydelig, og han ble mer og mer avhengig av hjelp og støtte fra oss foreldre, når han egentlig skulle løsrive seg og ta fatt på voksenlivet.

Jeg vet selvfølgelig at alkohol også kan være skadelig for mange mennesker, men jeg har ikke sansen for at alkohol og hasj settes opp mot hverandre, til bruk i legaliseringsdebatten. Jeg vet ikke hvilke rusmidler som er farligst, men som mor, fostermor og barnevernspedagog har jeg i alle fall sett nok til å kunne si at hasj kan være livsfarlig, spesielt for barn og unge i sårbare utviklingsfaser.

Da trenger de voksne rollemodeller som tydelig tar avstand fra det som kan være destruktivt og ødeleggende. Vi nektet å diskutere med vår sønn når han argumenterte for å legalisere hasj. Det er selvfølgelig en viktig debatt, men for oss handlet det om å fjerne den «støyen» og fokusere på hva hasjen gjorde med hans liv og helse, og med vår familie.

Verdens verste dag

Etter seks års kamp var han rusfri, men den psykiske, rusutløste smerten slapp ikke taket. Hver eneste dag kjente han på langt flere nederlag enn seire, det tok fra ham verdigheten og motet til å leve videre. På verdens verste dag, 16. august 2007, tok han sitt eget liv for å få fred. Han ble bare 21 år.

Jeg mener ikke at det at hasj er ulovlig, er nok i seg selv. Min sønns behov var jo ikke å bli tatt av politiet, straffet, fengslet. Men det at hasj var forbudt, ga viktige signaler og la en viss demper på forbruket, og politiets bekymringssamtaler med de unge, hadde en viss preventiv effekt.

Du vet ikke om du er blant dem som «tåler» det eller ikke

Jeg er redd for at når voksne, oppegående mennesker stadig tar til orde for legalisering av hasj, kan det bidra til at barn og unge tar valg som kan påføre dem skader og i verste fall død.

Til deg som er ung i dag vil jeg si: Hasj er farlig, for mange. Du vet ikke om du er blant dem som «tåler» det eller ikke. Eksperimentering med hasj og andre rusmidler er gambling med din psykiske helse, derfor bør du avstå fra det!

Les også:

Les også

Hvor farlig er hasj?