Debatt

Foreldre i Norge og USA velger bort de samme vaksinene som hjelpearbeidere risikerer livet for å gi barn i krig

 • Bernt G. Apeland
  Bernt G. Apeland
  Generalsekretær i Røde Kors
President Barack Obama oppfordret amerikanske foreldre til å vaksinere barna mot den svært smittsomme barnesykdommen meslinger, etter at over 100 mennesker er smittet i et av meslingeutbrudd i USA den siste måneden.

Hvert år dør 1,5 millioner barn av sykdommer de kunne sluppet å pådra seg hvis de hadde vært vaksinert.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Vi applauderer Barak Obamas utspill denne uken, der han ber foreldre vaksinere barna sine.

Vi som jobber for barns rettigheter og barns overlevelse kan ikke annet enn å undre oss over foreldre som lar være å vaksinere barna sine mot dødelige sykdommer som meslinger, røde hunder, kikhoste og polio.

Hvert år dør 1,5 millioner barn av sykdommer de kunne sluppet å pådra seg hvis de hadde vært vaksinert.

Meslinger er fortsatt en av de aller største barnedreperne i verden. Det svært smittsomme viruset tar hver eneste dag livet av 400 barn.

Samfunnet som helhet kan bli kvitt barnedreperne

Den gode nyheten er at meslingvaksinen har reddet 15,6 millioner liv siden år 2000. Ifølge Verdens helseorganisasjon er antallet barn som dør av meslinger redusert med 75 prosent de siste femten årene.

Bernt-JxqvEZOkm7.jpg

Disse fantastiske fremskrittene i kampen mot barnedødelighet er et resultat av et samarbeid mellom GAVI, den internasjonale vaksinealliansen, organisasjoner som UNICEF, WHO, Redd Barna og de ulike lands myndigheter, som har tatt barnesykdommer på alvor og sørget for omfattende vaksinasjonsprogrammer.Det endelige målet er å nå ut til hvert eneste nyfødt barn med de aller viktigste vaksinene – i første omgang for at det enkelte barn skal være beskyttet mot dødelige sykdommer, i andre omgang for at samfunnet som helhet skal bli kvitt barnedreperne for godt.

Hjelpearbeidere risikerer livet i krig for å gi barn vaksiner

Den dårlige nyheten er mange barn igjen dør av meslinger i land der denne sykdommer var utryddet flere år siden, for eksempel i Syria og nabolandene der syriske barn er på flukt.

Inne i Syria er helseapparatet fullstendig brutt ned. UNICEF med partnere har for lenge siden rykket inn med nødhjelp, og store vaksinasjonskampanjer er en del av den livreddende nødhjelpen.

Her snakker vi om at heltemodige helsearbeidere risikerer livet ved å rykke inn i de mest krigsutsatte områdene for å sørge for at barn får de vaksinene de trenger.

Og i flyktningeleirene i Jordan, Irak, Libanon og Tyrkia jobber helsearbeidere døgnet rundt for å sørge for at barn bli beskyttet mot meslinger og andre farlige virussykdommer.

I Afghanistan, Pakistan og Nigeria kjemper helsearbeidere fortsatt en tapper kamp mot siste skanse av den aggressive virussykdommen polio.

Med livet som innsats går de frivillig fra dør til dør, barn til barn, i håp om å bekjempe siste rest av sykdommen en gang for alle.

Noen har til og med blitt drept, fordi de har ønsket å bidra til barns overlevelse.

I vestlige land setter foreldre egne og andres barn i fare

Med dette som bakteppe, blir det som sagt underlig å notere seg at det finnes voksne, ressurssterke mennesker i USA, Norge og andre vestlige land som bevisst velger å holde barna sine unna livsviktige vaksiner. Resultatet er at mange års iherdig innsats stagnerer og at vi igjen opplever at barn også i vår del av verden blir smittet.

Ved å ignorere de fantastiske resultatene som er oppnådd og den viktige kampen som fortsatt utkjempes mot verdens største barnedrepere, setter de ikke bare egne barn i fare, de setter også andres barn og hele samfunnet i fare.

De undergraver flere tiårs innsats for barns overlevelse.

Kampen mot dødelige barnesykdommer er ikke over. Jeg bøyer meg i støvet for dem som kjemper denne kampen i de mest sårbare, fattige og krigsherjede områdene i verden.

Det er synd at krigen nå også må kjempes på hjemmebane og blant dem som burde vite bedre.

Takk, Obama, for at du tar del i denne kampen. Krigen er ikke over.

Twitter: @BerntApeland

Følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

 1. Les også

  Dette er prisen for manglende flokkimmunitet: Seks av de smittede i Disneyland var spedbarn, for små for å få vaksine.

 2. Les også

  Lege skriver: Et barn døde forgjeves, fordi foreldrene hans ikke trodde på vaksiner

 3. Les også

  Vaksinefrykten sprer seg som et virus

Les mer om

 1. Debatt
 2. Afghanistan
 3. Syria
 4. Syriakrigen
 5. Vaksine