Debatt

En kanadiers blikk på nordmenn: Sjelden brukes begrepet «elite» til noe positivt i Norge. Bortsett fra i sport.

  • Julien S. Bourrelle
Toppledere fra hele landet, og til og med den norske kronprinsen, konkurrerte i Birken i år. Norge er et veldig trygt og åpent land. Det kan godt være det eneste landet i verden hvor en slik hendelse er mulig, skriver artikkelforfatteren.
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

I fjor høst ble jeg invitert til en norsk forretningsmanns hytte. Jeg så frem til en hyggelig og avslappende dag i fine omgivelser med fargerike blader.

Tidlig lørdag morgen våknet den lille familien. Jeg kom ut av rommet mitt og så de to barna på sofaen under dynen sin. De så på meg med et stort smil, de prøvde å ikke le.

Mitt forretningsforhold var avhengig av denne iskalde testen, skriver artikkelforfatteren.

De hadde blitt skånet denne dagen, det var for kaldt ute. Foreldrene stod i badedrakt, et håndkle i hendene. Vi skal ta morgenbad, sa mannen. Jeg hadde ikke noe valg. Det var en manndomsprøve.

Hans kone var også med, og det virket som hun var vant til å hoppe inn i iskalde fjorder, hun er også en vellykket norsk forretningskvinne.

Birken fant sted forrige helg, et 54 kilometers løp på ski over fjell og daler i det kalde norske klimaet med 3,5 kilo på ryggen.

Birken er et unikt møtested for lykkelige norske ledere. Å vise fysisk utholdenhet og en evne til å tåle fysisk smerte gir umiddelbar respekt, troverdighet og gjør at nordmenn stoler på deg.

Jeg hadde ikke noe annet valg enn å hoppe i vannet på den vindfulle, kalde høstmorgenen — mitt forretningsforhold var avhengig av denne testen.

Sosial status knyttes til fysisk form

Sjelden brukes begrepet «elite» til noe positivt i Norge. Bortsett fra i sport.

Når du gjør det bra i Birken, blir du henvist til begreper som «mannselite» eller «kvinneelite». Norges mest respekterte aviser vil vise ditt fulle navn sammen med stillingen din på en eksklusiv helside.

Effekten av Birken er så stor at det er lurt å nevne på jobbintervju at du er flink på ski! skriver artikkelforfatteren.

Hvis du vinner Birken vil ikke stillingen din vises — du blir omtalt som «vinner av Birken», som gir en høyere status enn noen annen tittel.På mandag morgen vil dine kolleger og ansatte berømme deg for din ytelse, og du vil få offentlig anerkjennelse, kanskje ved lunsjtid, foran hele selskapet.

Dette er i kontrast til den vanligvis subtile tilbakemeldingstradisjonen i det norske yrkeslivet.

Effekten av Birken er så stor at det er lurt å nevne på jobbintervju at du er flink på ski!

Toppledere fra hele landet, og til og med den norske kronprinsen, konkurrerte i Birken i år. Norge er et veldig trygt og åpent land. Det kan godt være det eneste landet i verden hvor en slik hendelse er mulig.

Den norske måten å knytte sosial status til fysisk form er en veldig smart måte å holde eliten sunn!

Flere meninger? Les hva debattredaktøren anbefaler.

Les også

  1. Franske «Lou» avliver mytene om nordmenn

  2. Dette får nordmenn god samvittighet av

  3. Bare i Norge kan utepils beskrives med ett ord

Les mer om

  1. Debatt