Debatt

Det finnes ingen angrepille ved salg eller kjøp av bolig | Maren Synnevåg

  • Maren Synnevåg, markedsdirektør Partners AS
Jeg ble presset inn i et hjørne til å bli en tvangskjøper av boligen, skrev Attiq Sohail. Han er ingen «stakkars» førstegangskjøper, svarer meglerfirmaet Partners AS.

Meglerfirmaet Partners AS svarer på kritikken fra Attiq Sohail.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
Nyhetsbrev Vil du ha tips om ukens beste debatter?

I 2013 innførte Finanstilsynet en ny regel for å trygge boligselgere og kjøpere i bolighandelen. Regelen om skriftlige bud og dokumentasjon fra budgivere ble ønsket varmt velkommen i meglerbransjen, for nå ble evnen til sporbarhet i loggførte budjournaler oppfylt, samtidig som vi kom fiktive budrunder til livs.

Du kan selvsagt si til megler at du ønsker å høyne budet først, men budet er ikke gyldig om det ikke bekreftes skriftlig.

Skriftlig betyr for øvrig ikke at du må bruke penn og papir, men at det er sporbart i etterkant.

Elektroniske meldinger, for eksempel e-post og SMS, eller bruk av budgivningsplattformer, vil oppfylle kravet til skriftlighet.

Jeg opplevde mitt livs største mareritt i møte med boligmarkedet i Oslo, skrev Attiq Sohail.
  • Attiq Sohail: Jeg opplevde mitt livs største mareritt i møte med boligmarkedet i Oslo

Dette er et krav vi i meglerbransjen lever godt med hver eneste dag. At leiligheter går høyt over prisantydning er heller ikke noe nytt, og derfor er vi da også ekstra påpasselige med å verifisere høye bud ved bruk av telefon i etterkant. I tråd med god meglerskikk ringte vi budgiver, og får da beløpet verifisert.

Ringer for å verifisere budet

I samtalen mellom budgiver og megler diskuterte de taktikken, og at et så høyt bud ville «skremme» bort andre budgivere. Et bud på 3.050.000,- ville jo ikke det gjort det.

Det er verdt å merke seg at en «tastefeil» på 3.500.000 mot 3.050.000 på en mobiltelefon ikke er «nærliggende».

Nærliggende er å utelate et siffer eller legge til et siffer. f.eks. by 30 millioner i stedet for 3 millioner. Av nettopp slike hensyn, ringer vi for å verifisere budet som er gitt skriftlig.

I denne saken tikker det et bud inn kl. 12.04, og megler ringte budgiver for å verifisere budets størrelse før han registrerte budet i budjournalen. Budet ble ikke registrert i journalen før kl. 12:07 og megler avventet også formidlingen av budet til selger og øvrige interessenter til kl. 12:09, for å forsikre seg om at budgiveren hadde fått skriftlig budbekreftelse på sitt bud på 3.500.000,-.

Maren Synnevåg

Denne skriftlige bekreftelsen ble sendt til budgiveren kl. 12:07, og han hevdet ikke at budets størrelse var feil før aksepten av budet ble formidlet kl. 12:34.

Ingen «stakkars» førstegangskjøper

Budet er lagt skriftlig og sogar verifisert muntlig av budgiver, vi har også skriftlig tilbake til budgiver dobbelbekreftet budets størrelse. Innenfor budfristen aksepterer selger budet og handel er kommet i stand.

Det eksisterer ingen angrerett ved salg eller kjøp av fast eiendom i Norge.
Etter kjøpers budaksept anbefalte vi også kjøper å kontakte advokat, da det var åpenbart at han ikke hadde tillit til vår forståelse av lovverket. Dette for å ivareta begge parters interesser.

Det er verdt å merke seg at kjøperen er en 33 år gammel lege med millioninntekt. Han er ingen «stakkars» førstegangskjøper.

Han har kjøpt boligen for å tjene penger på utleie. Denne gangen ble det dyrere enn han hadde tenkt.

Delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Bolig
  2. Boligmarkedet
  3. Eiendomsmeglere