Mor til barn med anoreksi: Min datters redning kom fra uventet hold
Hvem har ansvaret for barns psykiske helse?
Er det riktig at pÄrÞrende skal sitte med ansvaret? Eller bÞr profesjonelle pÄ banen fÞr situasjonen er ute av kontroll og livstruende?
Slik lovverket er i dag, har man som 16-Äring ansvar for egen helse. Foresatte har ingen rett til innsyn i helsejournal uten ungdommens samtykke. De kan ogsÄ selv velge om de Þnsker behandling eller ikke.
Det er skremmende og forferdelig tÞft Ä vÊre pÄrÞrende til en ungdom som er syk og ikke i stand til Ä ta gode avgjÞrelser for egen helse. Og jeg vil gjerne synliggjÞre dette.
Min kjĂŠre datter
For oss startet det i april 2019. En henvisning sendes til barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (Bup). De pÄviser raskt sykdommen til min datter, og tiltakene settes i gang.
Her starter fĂžrste mĂžte med lovverket. Hun vil ikke til Bup og bestemmer seg for Ă„ bli hjemme. Hvor ble det av det ambulante teamet, som kan mĂžte henne hjemme?
Sykehuset kontaktes pÄ forsommeren, men det er ingen hjelp Ä fÄ. Min datters tilstand forverres. Noen uker senere besvimer hun hjemme av underernÊring.
Ambulansen kommer, og etter en uke pÄ barneavdelingen var det klart for overfÞring til ungdomspsykiatrisk seksjon (UPS). Der Þnsket ikke ungdommen Ä legges inn. Vi fikk derfor beskjed om Ä komme tilbake to til tre ganger i uken for veiing og blodprÞver.
SÄ vi ble pÄ en mÄte fulgt opp, men det var mor som mÄtte pÄse at ungdommen fikk i seg mat. Det var ikke det enkleste. Sykdommen bare forverret seg.
SĂ„ kom pandemien
I september var hun sÄ nedkjÞrt at hun gikk med pÄ en innleggelse pÄ UPS, men ikke uten garanti for permisjoner hver helg.
I desember skrev hun seg selv ut fra sykehuset. Var hun blitt frisk? Frisk nok til Ä fungere i hverdagen og ta ansvaret for eget liv? Nei! Langt ifra. Selv om vekten hadde gÄtt litt opp, hadde behandlingen med psykolog uteblitt.
Hun sluttet Ä spise igjen. Vi var raskt tilbake der mor mÄtte kjempe for at barnet skulle fÄ i seg nÊring. Vekten raste nedover, og tilstanden forverret seg. Hun ble ogsÄ mer og mer redd. Men vi visste at i januar 2020 hadde vi fÄtt plass pÄ et anoreksisenter.
Tiden fra desember til januar var lang. Vi hÄpet og trodde at hjelpen skulle komme. Det gjorde den ogsÄ, for sÄ vidt. Dette var et sted med rett kompetanse, med fokus pÄ spiseforstyrrelser og rett behandling.
Endelig var vi i trygge hender, og ting begynte Ă„ skje. Alt gikk bra, helt til koronakrisen kom.
En reddende engel
Det ble vanskelig for senteret Ä gjennomfÞre behandlingen slik de ville, og det resulterte i vansker ogsÄ for min datter. I april ble en utskrivelse et faktum. Hun var bedre, men ikke frisk.
Vekten raste, og det ble vanskelig Ä fullfÞre mÄltider igjen.
Det var da underet skjedde. En engel kom vÄr vei. Vedkommende hadde tidligere slitt med anoreksi. I dag er hun frisk. Denne engelen har vÊrt vÄr redning.
Uten henne vet jeg ikke hvordan dette skulle endt. Hun har hjulpet til med trening- og kostplan, vĂŠrt en mental mentor og mye mer for oss.
Etter halvannet Är er det bare tilfeldigheter som gjÞr at vi er her i dag og kan puste lettere. Det er ikke det offentlige, men en privatperson som har viet egen tid til Ä hjelpe oss.
SÄ jeg spÞr: Hvem skal ta ansvar for barns psykiske helse og sykdommer som anoreksi, etter at barna fyller 16 Är?
Aftenposten kjenner skribentens identitet.