Solvik-Olsens tull med tall | Raymond Johansen og Andreas Halse

Skal vi få ned biltrafikken og gi enda flere et kollektivtilbud i Oslo og Akershus, så trenger vi mer hjelp fra staten.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tvitret i forrige uke: «En dag innrømmer også Oslo Arbeiderparti at Oslos kollektivsatsing i all hovedsak finansieres av H/Frp-regjeringen.»

Oslo kommune har brukt åtte ganger mer enn staten

Vel, det skulle vi gjerne ha gjort, hvis det hadde vært riktig. Men mer feil kunne det ikke vært. Hadde Solvik-Olsen sjekket fakta, så hadde også han funnet ut at Oslo kommune har brukt åtte ganger mer enn staten på kollektivtrafikk i hovedstaden så langt i denne stortingsperioden.

Raymond Johansen

Tallenes tale er klar: Oslo har brukt 5555 millioner kroner på kollektivtrafikk de siste tre årene, mens staten vil bidra med 691 millioner.

Andreas Halse

I tillegg kommer et solid bidrag fra Oslopakke 3. For de samme tre årene kommer det rundt 4000 millioner fra bompenger. Men aller mest betaler passasjerene selv. De blar opp 9000 millioner.

Trenger mer statlig hjelp

Skal vi få ned biltrafikken og gi enda flere et kollektivtilbud i Oslo og Akershus, så trenger vi mer hjelp fra staten.

I avtalen om Oslopakke 3 ber vi om 27.000 millioner til Oslo og Akershus de neste tyve årene. Skal vi få bygget Fornebubanen, ny sentrumstunnel, ny bane på Nedre Romerike og det nye signalanlegget, må staten bidra med minst femti prosent av kostnadene. Det vil koste 21.000 millioner. I tillegg ber vi om at belønningsordningen videreføres med 300 millioner i året, tilsammen 6000 millioner.

Det er helt naturlig at staten krever at vi også skal stille opp.

  • Oslo kommune kommer sannsynligvis til å bidra med rundt 50.000 millioner til kollektivtrafikken i den samme perioden.
  • Akershus med halvparten av det.
  • Passasjerene kommer til å betale nærmere 80.000 millioner.
  • Fra bompengene kommer det 67.000 millioner.
  • Alt i alt snakker vi om rundt 220.000 millioner kroner som kommer fra innbyggerne i Oslo og Akershus i bompenger og billettinntekter.

Det er nær ti ganger så mye som vi ber om fra staten.

Ambisiøse mål

Kollektivtrafikk er god miljøpolitikk, og ingen steder reiser flere kollektivt enn i Oslo. Byens T-bane vil i år frakte 100 millioner reisende, mens NSB til sammenligning frakter 60 millioner i hele landet.

Vi klarer ikke å gjøre de store investeringene i kollektivtrafikken uten statlig hjelp. Derfor mener Arbeiderpartiet at staten bør bidra med inntil 70 prosent av kostnadene til de store kollektivinvesteringene.

Frem til H/Frp-regjeringen setter seg like ambisiøse mål, så vil kanskje Solvik-Olsen «en dag innrømme at det er innbyggerne i Oslo og Akershus som i all hovedsak finansierer kollektivtrafikken her i byen».

Mer om T-banen:

Få med deg debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Lyst til å skrive ? Les denne først: Seks tips til en Aftenposten-debattant