Himmel og helvete – og evolusjonen

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Nå er den her igjen: helvetesdiskusjonen. Sist i innleggene til teolog Espen Ottosen 21. januar og biskop Jørgensen 29. januar. Disse har ikke fått med seg hva evolusjonsforskningen har vist oss helt fra Darwins tid og frem til Svante Pääbos nobelpris i 2022. Moderne mennesker deler gener med alle levende organismer. Vi deler over 98 prosent av vårt DNA med sjimpansene og enda mer av vårt DNA med neandertalerne.

Det er genetisk påvist at det moderne mennesket ved multiple anledninger fikk barn med neandertalerne. 1–4 prosent av vårt DNA kommer fra dem. Det samme gjelder denisovamenneskene (som døde ut for anslagsvis 15.000-20.000 år siden). Mennesker i Sørøst-Asia har flere prosent av sitt DNA fra dem.

Med disse menneskene som våre genetiske forfedre, spør jeg som forfatter Yuval Noah Harari: Døde Jesus også for neandertalerne? Eller for denisovaene? Må disse også frelses?

I denne pågående religiøse debatten om himmel og helvete kommer det frem et syn på kristne dogmer som er helt meningsløst og fullstendig frikoblet fra vitenskapelig kunnskap.

Håvar Knutsen, pensjonert overlege