Debatt

Internrevisjonen: Jan Tore Sanners store reform kan bli fjellet som føder en mus | Jan Arild Snoen

 • Jan Arild Snoen
  Jan Arild Snoen
  Spaltist
Det er for tidlig å konkludere, men det ser ut til at Jan Tore Sanners store kommunereform blir kan bli fjellet som føder en mus, skriver Jan Arild Snoen.

Det er på tide å piske kommunene.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Kommunereformen er basert på gulrøtter. Det går tregt. Nå er det på tide med pisk.

Valgkampen startet med uklare signaler fra Arbeiderpartiet om kommunereformen. Men når det kommer til stykket, er det vanskelig å se noen stor forskjelli det viktige spørsmålet om muligheten for bruk av tvang, selv om både Erna Solberg og jonas Gahr Støre nødig vil snakke om dette.

Høyre har gjemt pisken lengst inn i skapet, Arbeiderpartiet har lagt den i et hemmelig rom bak skapet.

Selv om et premiss for Regjeringens kommunereform er at for små kommuner er ineffektive, handler den ikke om å spare penger, men om å gi innbyggerne et bedre tjenestetilbud.

De store subsidierer de små

Jeg er tilhenger av lokalt selvstyre, også dersom det gir kommunene mulighet til å gjøre dumme valg og prioritere feil.

JOU__H8A5602.JPG

Dersom innbyggerne i en kommune, og deres folkevalgte representanter, heller vil bo i en liten og mindre effektiv kommune, bør de få lov til det. Men de har ingen rett til å få sine dårlige beslutninger subsidiert av dem som bor andre steder.I dag er det nemlig slik. Overføringene fra staten til kommunene inneholder blant annet et basistilskudd – drøye 12 millioner som alle kommuner får, uansett størrelse, og et eget småkommunetillegg. Disse pengene tas fra potten som andre kommuner får, slik at de større og presumptivt mer effektive subsidierer de små.

Vi har altså et overføringssystem som betaler kommunene for å være små.

Både tidligere og denne regjeringen har forsøkt å lokke kommunene til å slå seg sammen ved at de får beholde disse privilegiene i 15–20 år dersom de slår seg sammen. De får altså overføringer som om de fortsatt var små, selv om de ikke lenger er det. I tillegg kommer et ekstra engangstilskudd til omstilling – mer enn 10 millioner for hver av de små kommunene.

Jeg er tilhenger av lokalt selvstyre, også dersom det gir kommunene mulighet til å gjøre dumme valg og prioritere feil

I Ole Brumm-land, der politikerne fremdeles opererer som om oljepengene strømmer inn og der ingen kan fratas et privilegium, er gulroten det eneste politiske virkemiddel som gjelder.

Gulrøtter frister ikke

Gulrøttene har fristet svært få så langt. Dersom dette fortsetter, er det på tide å ta frem pisken. Staten kan lage en retningsgivende plan for effektiv kommunestruktur. Så kan kommunene velge. De kan enten slå seg sammen i samsvar med planen, alternativt komme opp med egne sammenslåingsløsninger, eller de kan la være.

Velger de det siste, bortfaller småkommunetillegget. Dermed får de bare sin andel av det basistilskuddet (dersom dette i det hele tatt beholdes) som den sammenslåtte kommunen ville fått. De bør heller ikke få tilgang til skjønnspotten i kommuneoverføringssystemet.

De må altså betale en pris for å være små, en pris som i dag betales av alle andre.

Dette er rettferdig, det gir riktige incentiver, samtidig som det bevarer det lokale selvstyret. Med en slik modell bortfaller etter min mening behov for tvangssammenslåinger. For dersom gulroten ikke virker, er det vel bedre å ta fra disse kommunene ekstrapengene enn å tvangssammenslå dem?

Smører med ekstra penger

Det ingen grunn til å tro at pisken tas frem, hverken i de økonomiske virkemidlene eller i form av tvang. Regjeringens «gjennomføringskraft» synes nesten bare når den kan smøres med ekstra penger.

Det er for tidlig å konkludere, men det ser ut til at Jan Tore Sanners store kommunereform kan bli fjellet som føder en mus.

Twitter:@jasnoen

Få med deg og delta i de beste og viktigste debattene — følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Kommunesreformen vil påvirke alle som bor i Norge. Ikke sikker på hva det egentlig dreier seg om? Denne kan du lese i skjul:

Les også

Seks spørsmål og svar om kommunereformen

Populært fra Internrevisjonen:

Les også

 1. «Miljøpartiet de blå»

 2. - Arbeiderpartiet ser ikke bare på seg selv som utgangspunktet, men som selve Norge

 3. Regjeringen har satt i gang mye. Jeg merker for liten forskjell.

 4. «Norske sjøfolk er gratispassasjer på velferdsstaten»

Les mer om

 1. Debatt
 2. Kommunereform
 3. Kommunesammenslåing
 4. Internrevisjonen