Debatt

Følg helsemyndighetenes råd om spedbarnsernæring | Gry Hay og Jens Grøgaard

  • Gry Hay, dr.philos. i ernæring og seniorrådgiver i Helsedirektoratet og Jens Grøgaard, barnelege dr.med. og seniorrådgiver i Helsedirektoratet.
  • Jens Grøgaard, barnelege dr. med. og seniorrådgiver i Helsedirektorataet
Den beste maten for spedbarn er morsmelk alene i omkring seks måneder og deretter fortsatt morsmelk sammen med annen mat resten av første leveår – og gjerne lenger.

I verste fall kan råd fra enkeltpersoner eller grupperinger uten ernæringsfaglig kompetanse være helseskadelige for barnet.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.


I et innlegg 16. mars advarte vi mot matblogger Gry Hammers oppfordring i A-magasinet 23. februar om å fylle tåteflasken med kjøttkraft og eggeplomme hvis man har for lite brystmelk.

Helsedirektoratet og Mattilsynet har ansvar for å gi informasjon om sunn og trygg mat for spedbarn. Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring gjelder for alle som gir råd om spedbarnsernæring.

Gry Hay, seniorrådgiver i Helsedirektoratet

Anbefalingene bygger på kunnskapsbaserte, internasjonalt anerkjente prinsipper om spedbarnsernæring, gitt av blant annet Verdens helseorganisasjon, Nordisk Ministerråd, amerikanske og europeiske barnelegeforeninger.

  • Les Gry Hammers svar til Hay og Grøgaards første innlegg: Kritikken fra Helsedirektoratet er tuftet på noe jeg aldri har ment

Spedbarn og morsmelk

Disse er samstemte i at den beste maten for spedbarn er morsmelk alene i omkring seks måneder og deretter fortsatt morsmelk sammen med annen mat (i riktig mengde og med riktig sammensetning) resten av første leveår – og gjerne lenger.

Jens Grøgaard, seniorrådgiver i Helsedirektoratet

Hammer gir i sin blogg og sine innlegg råd om mat til spedbarn, hvorav ikke alle er i tråd med anbefalingene fra helsemyndighetene.

Morsmelkerstatning

Helsedirektoratet anbefaler fullamming til seks måneders alder, så sant barn og mor trives med det. Trengs det mer melk enn morsmelk, skal det gis industrifremstilt morsmelkerstatning.

Når spedbarnet har fylt seks måneder, trenger det mer mat enn melk for å dekke behovet for energi og næringsstoffer, blant annet jern. Noen barn trenger mer mat før de har fylt seks måneder. Barnet er fysiologisk modent til å håndtere fast føde fra det er fire måneder, men ikke før.

Fast føde

Melk (morsmelk og eventuelt morsmelkerstatning) skal være den viktigste maten i hele første leveår. Når barnet starter med fast føde, kan det tilbys mange ulike typer mat, men unngå salt og sukker.

I begynnelsen bør maten være finmost og nesten flytende. Etter hvert kan konsistensen bli fastere og grovere.

Mat som gir næring

Det bør velges matvarer med et høyt innhold av næringsstoffer som barnet trenger, som grøt (og etter hvert brød) av sammalt mel, grøt tilsatt jern, frukt, bær og grønnsaker, magert kjøtt, fisk, bønner, linser og erter, poteter, naturris, fullkornspasta og planteoljer.

Barn som fra starten vennes til mat med ulik smak og konsistens, blir mindre kresne senere. Når barnet er ett år gammelt, kan det få vanlig kumelk, men melken bør være pasteurisert/varmebehandlet.

Trygge, kunnskapsbaserte råd

Denne debatten er viktig fordi det er mange som gir informasjon om kosthold og ernæring rettet mot voksne og barn.

Det er vanskelig for folk å orientere seg om hva som er trygge, kunnskapsbaserte anbefalinger versus råd som har utspring i ideologier, trender og motedietter, uten ernæringsfaglig forankring.

Det er bra at mange bidrar til å spre matglede og praktiske ferdigheter knyttet til å lage mat til spedbarn, ved at de deler erfaringer og oppskrifter.

Råd på nettet og i mediene

Helsemyndighetene gir kvalitetssikrede råd om helse og ernæring, og vi vil derfor anbefale foreldre å sjekke informasjon som de finner på nettet og i mediene opp mot helsemyndighetenes anbefalinger før de følger råd om mat til spedbarn.

I verste fall kan råd fra enkeltpersoner eller grupperinger uten ernæringsfaglig kompetanse være helseskadelige for barnet.

Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring og brosjyren Mat og måltider for spedbarn finnes på Helsedirektoratet.no

Vil du lese mer om ernæring for spedbarn? Her er flere artikler:

Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.

Les mer om

  1. Baby
  2. Kostholdsråd
  3. Helsedirektoratet