Debatt

For lite, for sent

  • Arild Hermstad
    Arild Hermstad

Klesbransjen må møtes med kalde fakta.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.
afp000459274.jpg

I Aftenpostens TV-serie «Sweatshop – dødsbillig mote» har en halv million nordmenn blitt kjent med tre norske ungdommer som opplever de brutale arbeidsforholdene i tekstilindustrien.I herværende avis og andre medier har klesbransjen svart med å avvise ungdommenes virkelighetsbeskrivelse. Skal vi tro representanter fra klesbransjen er virkeligheten for tekstilarbeiderne langt fra så ille som den fremstilles i TV-serien, og langt bedre enn den var før. De hevder også at de gjør alt de kan for å forbedre situasjonen for arbeiderne.

Initiativ for etisk handels leder, Per Bondevik, sa nylig i NRKs Dagsnytt atten at det er en drøm for mennesker på landsbygda å få jobb på en tekstilfabrikk.

Vi har hørt om den samme drømmen. Problemet er at den ofte blir til et mareritt. I Kambodsja gjorde tekstilindustrien sitt inntog på midten av 1990-tallet. Siden har kleseksporten bidratt til en kraftig økonomisk vekst i landet.

Får mindre

Samtidig viser en rapport utgitt i fjor av organisasjonen Workers Rights Concortium at tekstilarbeiderne får en stadig mindre del av kaken.

Reallønnen for Kambodsjas 500.000 tekstilarbeidere sank med nesten 20 prosent mellom 2001 og 2011. 20 år etter at de første tekstilfabrikkene etablerte seg i landet, har arbeiderne gjennom blodige streiker kjempet seg frem til en minstelønn på 100 dollar i måneden. Ifølge Asia Floor Wage utgjør den kun 25 prosent av en levelønn, det vil si en lønn som skal dekke de grunnleggende behovene til arbeideren og familien hennes.

Den siste rapporten fra den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) dokumenterer en forverring også i arbeidsforholdene.

136 fabrikker ble undersøkt. Åtte av ti fabrikker opererer med mer enn den tillate grensen på to overtidstimer daglig. Syv av ti fabrikker er for varme. I over halvparten av fabrikkene har ikke arbeiderne tilgang på rent drikkevann. ILO dokumenterer også en bekymringsverdig nedgang i antall fabrikker som har fungerende toaletter. I over fem av ti fabrikker er nødutgangene blokkert.

Over 1600 tekstilarbeidere besvimte mens de var på jobb ved ulike kles— og skofabrikker i Kambodsja i 2012.

Dårligere tilgang på drikkevann, forverring av luftkvalitet, nedgang i fabrikker som tilbyr overtidsmat og den utstrakte bruken av overtid, er ifølge ILO viktige årsaker til at antallet besvimelser fortsatt er så høye.

Bindende sikkerhetsavtale

Det har skjedd enkelte fremskritt det siste året. En rekke kleskjeder har signert en juridisk bindende sikkerhetsavtale som vil bidra til å forbedre forholdene på fabrikkene i Bangladesh.

Felles for tiltakene, er at de kommer etter et massivt press fra mediene og publikum. Etter at 1138 mennesker omkom i Rana Plaza-kollapsen i april 2013 var hele verdens øyne rettet mot klesbransjen.

Mange av kleskjedene som nå har offentliggjort leverandørlistene sine, gjorde det mens Framtiden i våre hender i fjor kjørte kampanjen «Vreng kleskjedene» som samlet over 10.000 underskrifter og fikk bred oppmerksomhet.

Les mer om

  1. Debatt