Debatt

Kjære Per Sandberg: Hva er dine svar?

  • Snorre Valen
Vi som har sterke politiske meninger om en sak har et spesielt ansvar for å passe på den bevegelsen man selv er en del av, skriver Snorre Valen.

At du har er dommedagsprofetier om hvordan det går i Norge har vi fått med oss. Men hva vil du gjøre med det?

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Kjære Per Sandberg. Du sier Norge er et «multikulturelt forsøk» som de andre partiene har gjennomført, og som har «spilt fallitt».

Men hva mener du? Og hva vil du i så fall gjøre med det?

Jeg må nesten legge til grunn at du ikke selv forstår selvmotsigelsen du står for når du på den ene siden avviser 22. juli, den største terrorhandlingen i Norges historie som «en gal persons verk» – og samtidig anklager KrF, Venstre, SV, ja selv regjeringspartneren din Høyre for nærmest å ha et direkte ansvar for terroren i København og Paris.

For deg, Sandberg, ertydeligvis terroren på Utøya en ulykke, en hendelse uten politisk betydning, noe en gal mann tilfeldigvis gjorde, mens terroren i København er det konkrete resultatet av de andre partienes naive innvandringspolitikk.

Å passe på den bevegelsen man selv er en del av

Men terroristen på Utøya og terroristen i København har mer til felles enn du innser.

Snorre Valen.

Forutsetningen for begges voldsbruk var overbevisningen om at det var et nødvendig og riktig bidrag i sivilisasjonskampen som pågår mellom Vesten og Islam. Begge søkte å så splid i samfunnet mellom vanlige, hederlige mennesker. Og begge bekjente seg til en overordnet, ekstrem ideologi. Det som er påfallende er at du ikke ser det. Vanligvis er det lett å se når en politisk fløy sklir ut i det konspiratoriske og farlige.

Vi som har sterke politiske meninger om en sak har et spesielt ansvar for å passe på den bevegelsen man selv er en del av.

For eksempel mener jeg, helt oppriktig, at SV og andre palestinavenner på venstresiden må følge ekstra medfor å bekjempe antisemittisme. Hadde ekstreme abortmotstandere aksjonert mot kvinner og leger som utfører abort i Norge, hadde Krf hatt et spesielt ansvar for å bekjempe dem. Alle har et ansvar for å holde rasisme og hat på utsiden av norsk politikk.

Har lukket øynene

Men mener du det, Sandberg? Du og ditt parti har aldri på eget initiativ slått ned på konspirasjonsteorier og høyreekstremisme i egne rekker:

I stedet har dere aktivt tatt ordet «snikislamisering» i bruk, et begrep oppfunnet av Europas nye høyreekstreme.

I stedet har dere skrevet blogginnlegg og kronikker hvor Arbeiderpartiet blir kalt «kultursvikere», og blandet begrepsbruk fra okkupasjonstiden på 40-tallet inn i debatten om norsk innvandring.

I stedet har dere lukket øynene mens egne Stortingsrepresentanter har likt høyreekstremt innhold på internett og sluttet opp om rasistiske uttalelser om stortingskollegaer fra Arbeiderpartiet og om somaliere.

Mens du har sittet helt stille.

Frp skal ikke belære noen som helst i å ta «for lett» på ekstremisme. Dere klarer ikke rydde opp i deres eget grums en gang.

Tøff deg opp

Du sier at det fargerike fellesskapet Norge har «spilt falitt», og så vifter du vekk et av Europas største terrorangrep fordi det kommer i veien for den politiske argumentasjonen din. Du sier om terroristen på Utøya at: «Denne gale personen må ikkje få ufarleggjere den skadelege islamske ideologien».

Vel, det er kun deg selv som ufarliggjør en ekstrem ideologi. Ingen av oss som er aller mest uenig med deg ville funnet på å si at ekstrem, voldelig islamisme ikke er farlig. Eller feid bort terroren i Brüssel, Paris og København som «en gal persons verk». Flere titalls unge, uskyldige mennesker ble drept for sine meninger. Av en mann som mener innvandringen til Europa er en trussel mot vår kultur, og at de som står bak er landssvikere.

Jeg synes du skal tøffe deg opp, Sandberg. Vær tøff nok til å kjenne igjen det han står for.

Still deg selv det vanskelige spørsmålet: Hvorfor var Frp det eneste partiet terroristen mente ikke var landssvikere?

Tenk på det. Og bestem deg for akkurat hvor grensa går. Hvilke påstander er det greit å fremme om folk på grunn av deres tro? Hvilke felles, skumle hensikter er det greit å tillegge en folkegruppe? Hvilke konspirasjonsteorier er det ok at et regjeringsparti gir godkjentstempelet?

Vi kommer til å klare oss fint

At du har er dommedagsprofetier om hvordan det går i Norge har vi fått med oss. Men hva vil du gjøre med det? Hva er dine svar?

Må noen reise ut av landet? Er det et problem i seg selv at Norge er et mangfold av kristne, ateister, muslimer og jøder?

Hva er dine løsninger, annet enn å kline ut over nok en avisforside at enkelte mennesker i Norge er et problem, bare fordi de er de menneskene de er?

Du kunne ikke tatt mer feil, Sandberg. Vi kommer til å klare oss fint i Norge. Vi er mange ulike typer, vi har veldig ulike meninger om mangt, noen av oss misliker til og med hverandre sterkt. Men om vi holder oss saklige, solidariske, og ikke gir etter for konspirasjonsteorier og gruppetekning skal vi finne en vei.

Det viktige skillet i Norge er ikke mellom Frp og andre partier, eller mellom innvandrere og majoriteten. Det er mellom politiske fanatikere med fantasier om krig mellom Vesten og Islam, og alle oss andre.

Ikke gi troverdighet til ekstremistenes fortelling.

Twitter: @snorrevalen

Les også

  1. Hareide: Sandberg gjør det krevende for KrF å støtte regjeringen

  2. Per Sandberg ber om unnskyldning

  3. Erna Solberg og Siv Jensen er glade for Sandberg-beklagelse

Les mer om

  1. Debatt
  2. Fremskrittspartiet (Frp)