Bomben som reddet Terje Håkonsen | Alex Gladstein
Det måtte en kjernefysisk bombe til for hindre at Norges største snowboardstjerne, Terje Håkonsen, havnet på listen over kjendiser som kaster glans over Nord-Koreas diktatur.
Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har gjort det til en tradisjon å invitere kjendiser til Pyongyan for å skape en positiv PR-spinn, og ta oppmerksomheten vekk fra de grove menneskerettsbruddene som foregår i «eremittriket».
Gjester har inkludert basketball-legenden Dennis Rodman, feministen Gloria Steinem, nobelprisvinner Mairead Maguire, og rockebandet Laibach. Det måtte en angivelig hydrogenbombe til for hindre at Norges største snowboard-stjerne, Terje Håkonsen, også havnet på listen.
Etter planen skulle Håkonsen,ifølge nordkoreanske medier, sammen med de amerikanske snowboardkjørerne Dan Liedahl og Mike Ravelson, innvie bakkene i Kim Jong-uns nybygde vintersportssted, Masikryong Resort. Stedet ligger bare 75 kilometer unna den beryktede konsentrasjonsleiren Yodok.
En gruppe turister hadde betalt 2900 amerikanske dollar hver (helikopter er ikke inkludert), for å være med idolene. I tillegg hadde regimet stilt to representanter, «lokale DPRK-guider» ifølge Snowboarder Magazine, som skulle arrangere turen i samarbeid med verdens mest brutale militærregime.
Turen avlyst
Til alt hell for Håkonsen og hans turkamerater utførte Nord-Korea det de hevdet var sinførste «vellykkede» prøvesprengning av en hydrogenbombeden 6. januar, uken før det planlagte besøket. I strid med FNs sikkerhetsråds resolusjoner. USA, Storbritannia, Japan og Sør-Korea fordømte prøvesprengningen på det sterkeste, og turen ble avlyst.
Den burde vært stoppet lenge før. Ifølge Amnesty International lider mer enn 200.000 mennesker under umenneskelige forhold i Nord-Koreas gulag-system. Tidligere fanger i eksil har vitnet om en nesten ubeskrivelig ondskap: Gravide kvinner som blir sparket i magen for at de skal abortere, barn som får hodet knust med treklubber, fanger som utsettes for grusom tortur, og summariske henrettelser.
Propagandaformål
Dette var naturlig nok ikke med i opplegget for Håkonsens «Tour», men det var forventet at han skulle gjøre et stopp ved «Mansudae Grand Monument,» for å legge ned blomster foran to enorme statuer av Kim Jong-uns bestefar og far, Kim Il-sung og Kim Jong-il.
Alt skulle filmes for propagandaformål.
Nylig offentliggjorte sørkoreanske etterretningsrapporter viser at Kim Jong-il skal ha henrettet opptil en million mennesker under «kampanjen for fremgang» i 2001.
Han skulle også besøke Kim Il-sung Square og krigsmuseet «Victorious Fatherland Liberation War Museum». Alt skulle filmes for propagandaformål.
Fattigdom og frykt
Håkonsen og kameratene skulle flys fra hovedstaden Pyongyang til bakkene i Masikryong i en MI-17 helikopter. For den gjennomsnittlige nordkoreaner er selve idéen om å tilbringe en dag med å boltre seg i snøen nærmest utenkelig. For ikke å snakke om å fly dit i et helikopter. I Nord-Korea lever eliten i luksus, mens den gjennomsnittlige nordkoreaner lever et liv i ytterste fattigdom og frykt.
Terje Håkonsen er markedsførtsom en «levende legende ... ansett som den største snowboarder som noen gang har levd.» Han er «på mange måter snowboard-stemmen. Når han snakker, lytter vår kultur.» står det på koreansk i reklamemateriellet for «Touren».
Håkonsen har opprettet Funkisstiftelsenfor å hjelpe barn med fysiske funksjonshemninger til å drive med vintersportsaktiviteter. I Nord-Korea blir ikke funksjonshemmede ansett som likeverdige mennesker, og kan bli utsatt for grusom behandling.
Om Håkonsen er uvitende om dette, erSnowboarder Magazine enda verre. Mens turen fortsatt var under planlegging, sa magasinets «creative director» til media at «kanskje det er slik at vi låner ut troverdighet til ett av, om ikke det mest, undertrykkende regimet i verden etter våre [vestlige] standarder. Men på den annen side, vi vet ikke hva som er realiteten på bakken. Det vi hører kan være sant, eller det kan være overdrivelse.»
-Sjokkerende
Uttalelsen er nærmest sjokkerende ignorant, for det nordkoreanske regimets forbrytelser er godt dokumentert: Gulag-leirene er synlige på Google Maps.
Leger Uten Grenser har anslått at opptil 3,5 millioner nordkoreanere døde av sult under hungersnøden mellom 1995 og 1998, til tross for at landet mottok en av de største tildelingene av matvarehjelp i verden. Regimet har etablert et «kastesystem» der man skiller mellom de som er lojale, de «vaklende» og fiender av staten. De bruker seks gangermer på import av luksusvarer til eliten, enn på matvarehjelp til regioner der det fortsatt er mangel på mat.
-Trist å se
Håkonsen og hans venner kunne dekket seg bak at de er med på en form for kulturell utveksling, men faktum er at de bare ville møtt en elite som utgjør omtrent én prosent av befolkningen. Regimet ville på sin side utnyttet besøket for å styrke sin posisjon nasjonalt og internasjonalt.
Den positive effekten for regimet er likevel tvilsom. Men de mulige negative konsekvensene for de inviterte kjendisenes gode navn og rykte, er derimot overhengende. Millioner av fans i Norge og resten av verden ser opp til Terje Håkonsen. Det ville vært trist å se ham bidra til å kaste glans over et kriminelt regime. Jeg håper han finner andre bakker å kjøre i, også i fremtiden.
Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter
Les mer om prøvesprengingen i Nord-Korea — og hva slags bombe det trolig var her
I mai i fjor henrettet Nord-Korea sin egen forsvarsminister.
Nevøen til Kim Jong-un fordømmer sin onkel.
Slik er fattigdommen i Nord-Korea