Debatt

39 millioner panteflasker i naturen – hev panten | Lars Haltbrekken

  • Lars Haltbrekken, leder, Naturvernforbundet
Alt for mange flasker havner i naturen, eller i søppelbøtten.

Skal vi fortsatt være gode pantere, må panten opp. Gjerne til en femmer.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Det er 30 år siden panten sist ble økt i Norge. Prisstigningen har vært høy i årene som er gått. Den gang fikk du noe for 1 krone i butikken, det gjør du ikke i dag.

Likevel er Bryggeri- og drikkevareforeningen ved Petter Nome imot å heve panten. De frykter det vil øke smugling og grensehandel. Slik sett må deres drømmepant være 6 øre pr. flaske. Det var panten da den ble innført i Norge i 1906.

100.000 bokser og flasker på avveie, hver dag

Smugling og grensehandel er et problem, men dårlig miljøpolitikk og foreldede pantesatser er ikke svaret på det. Det må bekjempes med andre virkemidler.

Det meste av flaskene og boksene som har pantemerke, sendes inn i panteautomatene, likevel kastes det daglig 100.000 bokser og flasker i norsk natur. Enda mer går i søppelet. Dette er forsøpling av naturen og ressurser på avveie. Tenk om all denne aluminiumen og plasten ble samlet inn og resirkulert til ny plast og aluminium?

Ta forslaget om økt pant opp av skuffen

Skal vi klare å få folk til å innse at det er verdifulle ressurser de kaster, må panten heves. I 1986 bøyde du deg ned og plukket opp 1 krone på gaten, i dag bøyer vi oss ned etter en femmer. Vi er blitt vanvittig mye rikere på de 30 årene.

Skal vi fortsatt være gode pantere, må panten opp. Gjerne til en femmer. Miljødirektoratet foreslo økt pant for to år siden men Klima- og miljødepartementet har saken i en skuff. På tide å åpne den skuffen, Vidar Helgesen?


Få med deg debattene hos Aftenposten meninger
Facebook og Twitter

Les mer om

  1. Forsøpling
  2. Klima- og miljødepartementet
  3. Miljødirektoratet