Både storting og regjering tillater eksport av militært utstyr til krigen i Jemen

Åstedsgranskere undersøker samfunnshuset som ble bombet av fly fra den saudiledede koalisjonen under en begravelse forrige helg.

Norge eksporterer militært utstyr til land som ikke respekterer grunnleggende regler i krig.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det er gledelig at Regjeringen ønsker å klargjøre fakta rundt norsk eksport av militært materiell til landene i den saudi-ledede koalisjonen som kriger i Jemen. Det er mindre gledelig at Regjeringen tåkelegger debatten og tillater eksport av militærutstyr til land som bomber skoler, sykehus og nabolag.

Krigen i Jemen har pågått i over ett og et halvt år, og landet er i en dyp humanitær krise. 20 millioner mennesker trenger humanitær bistand. En og en halv million barn er underernærte – nesten 400.000 er akutt underernærte og står i fare for å dø om de ikke får øyeblikkelig hjelp. Helsesystemet har kollapset og det finnes ikke nok medisiner.

Internasjonal rett brytes

Det er dokumentert gjentatte brudd på internasjonal humanitærrett siden krigen startet i mars 2015. De første rapportene fra Amnesty International og Human Rights Watch kom bare dager etter at den saudiledede koalisjonen startet luftangrepene. I januar rapporterte FNs ekspertpanel for Jemen 119 dokumenterte brudd på internasjonal humanitærrett utført av koalisjonen. Dette inkluderte angrep mot åtte skoler og 22 sykehus.

Samme måned gikk også FNs generalsekretær Ban Ki-moon ut med bekymringer om bruk av klasebomber i Jemen, som kan være en krigsforbrytelse. Siden januar har angrepene fortsatt. Forrige helg så vi det dødeligste angrepet så langt: Koalisjonen skal ha bombet et stort begravelsesfølge i Saana, og FN rapporterer om minst 140 døde og 525 skadet, så langt.

All norsk eksport av militært materiell gjort i 2015 er godkjent av dagens regjering. I stortingsmeldingen om norsk eksport av forsvarsmateriell i 2015 kommer det frem at Norge eksporterte ammunisjon til De forente arabiske emirater, og militært materiell til Jordan, Kuwait og Saudi-Arabia, i tillegg til å åpne opp for eksport av ammunisjon og våpen (såkalt A-materiell) til Qatar. Dette er alle land som deltar i den saudiledede koalisjonen.

Lisensen kan trekkes tilbake når forutsetningene er endret

3. oktober skriver Regjeringen at: «Dersom situasjonen i et land endres, slik at forutsetningene for å tillate salg av lisenspliktig materiell ikke lenger er til stede, vil vi avslå lisens». Foreløpig har dette resultert i endret praksis i ett tilfelle: I januar 2016 stanset Regjeringen utførsel av norsk ammunisjon til Emiratene, en beslutning vi støtter.

Regjeringen kaller dette å være «føre var», men når beslutningen kommer nesten ti måneder etter at rapportene om bruddene på humanitærretten er det vanskelig å forsvare at dette er god føre-var politikk. Regjeringen har heller ikke gått inn for generell eksportstans til alle landene i koalisjonen. Det er skremmende at rapporter om mulige krigsforbrytelser, og en påfølgende enorm humanitær katastrofe ikke anses som endrede forutsetninger.

Mindretall for eksportstans

Ei heller Stortinget tar dette på alvor. I to omganger har våre folkevalgte hatt mulighet til å ta ansvar og stanse eksport av norsk militært materiell til landene i koalisjonen. I stedet har de valgt å la eksporten fortsette, uten garantier for at norsk militært utstyr ikke blir brukt. Kun SV, MDG, og nå i siste omgang også Venstre, stemte for eksportstans.

Hvorfor fortsetter både storting og regjering å tillate eksport av militært utstyr til land som åpenbart hverken evner eller ønsker å respektere grunnleggende regler i krig? Hvis ikke situasjonen i Jemen anses som eksepsjonell nok til å stanse norsk eksport av militært materiell, er det vanskelig å forstå hva som er alvorlig nok. Det er på tide å kalle en spade for en spade, militært materiell for militært materiell, og stanse Norges bidrag til krigen i Jemen.

Tuva Widskjold leder i Changemaker, Gunvor Knag Fylkesnes leder for seksjon Politikk og samfunn i Redd Barna, Fredrik Heldal daglig leder i Norges Fredslag, Borghild Tønnessen Krokan daglig leder i Forum for Utvikling og Miljø, Tor Kristian Birkeland fredsrådgiver Norges Kristne Råd, Ingrid Næss-Holm, konstituert avdelingsleder Politikk og Samfunn, Kirkens Nødhjelp