Ikke tillat anonym sjikane!

  • Børre Rognlien
Ikke minst på nett og såkalte sosiale medier er det en ny arena for mobbing. Og i mange tilfeller kan mobberne være anonyme. Hvorfor lar vi dette utvikle seg? Det er kanskje ikke så rart når vi har et samfunn som legitimerer de anonyme skittkasterne, skriver artikkelforfatteren.

Norske redaktører legitimerer et mobbesamfunn.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Både kongen og statsministeren tok opp samfunnsproblemet mobbing i sine nyttårstaler. Det var bra.

Når 13 år gamle barn begår selvmord på grunn av mobbing, er det rystende alvor. Alle som er i posisjon til å handle må derfor ta et ansvar, det er ikke nok å snakke om saken.

FOT__D3A8915-21.JPG

Kongen følger opp saken i Aftenposten nylig i et intervju med ungdom, og uttaler: «Jeg synes det er fælt rett og slett. Jeg synes det er ille at noen ødelegger livet for andre. Man hører historier om folk som har fått hele barne— og ungdomstiden ødelagt av mobbing, og det er vondt.»Det er kloke ord.

Være seg sitt ansvar bevisst

Enkelte skoler tar tydeligvis tak i utfordringene, og Uranienborg skole i Oslo fikk nylig Benjamin-prisen for arbeidet de gjør for å knekke mobbingen. Men langt fra alle skoler tar saken like alvorlig som Uranienborg.

Ledelsen ved alle skoler over hele landet må vite at de har en mobbefri skole. Her er det ikke nok å tro. Da er de ikke seg sitt ansvar bevisst.

Den tekniske utvikling har gått raskt de siste årene, og mobbing foregår ikke bare i skolegården og der folk møtes.

Ikke minst på nett og såkalte sosiale medier er det en ny arena for mobbing. Og i mange tilfeller kan mobberne være anonyme.

Hvorfor lar vi dette utvikle seg? Det er kanskje ikke så rart når vi har et samfunn som legitimerer de anonyme skittkasterne.

Tillatt å skrive anonymt

I svært mange norske massemedier, kanskje fortsatt de langt fleste, er det fullt tillatt å skrive innlegg anonymt med grov hets av enkeltpersoner. Og her spares det ikke på noe. Spesielt går det ut over kjente personer som opptrer på TV.

Alt ser ut til å være tillatt, og det meste er anonymt. Dette registrerer selvsagt også ungdommen.

Hvis alle norske redaktører bestemmer seg for at de ikke vil tillate at noen form for personsjikane kan fremsettes anonymt gjennom deres kanal, vil mye endre seg.

På kort sikt vil svært mye av hetsen og grumset bli borte fordi feigheten vil stoppe taperne fra bakrommene. På lengre sikt vil hele den offentlige debatten endre seg, i retning av større respekt for enkeltmennesket.

Stå frem

Hva skulle tale imot at redaktørene tar denne avgjørelsen? Har dette noe med ytringsfrihet å gjøre? Selvsagt ikke.

De som våger å skrive under fullt navn, kan fortsatt ytre seg fritt. De må bare stå frem og fortelle hvem de er.

Jeg er overbevist om at antallet nedrige personangrep vil synke dramatisk, og ordbruken blant dem som står frem blir en annen når de ikke lenger tillates å opptre anonymt.

Redaktørene har stor makt i det norske samfunn. Negativitet og kritikk selger. Men forhåpentligvis vil de fleste innse at de har et samfunnsansvar også for å stoppe mobbing.

I flere år nå har de anonyme mobbere fått større og større plass. Ingen kan være overrasket over at ungdommen blir påvirket av det voksne samfunnet.

I dag legaliserer mange norske redaktører et mobbesamfunn. Det blir interessant å se om de er villige til å reise seg opp samtidig å ta ansvar.

Hvis de ikke gjør det, må debatten og kravene rettes mot regjering og storting. Det burde det også være i redaktørenes interesse å sørge for at blir unødvendig.

Flere meninger? Les hva debattredaktøren anbefaler.

Les også:

Julie Nordtømme:

Les også

Et fakkeltog er ikke nok for å bekjempe mobbing

Daniel (22):

Les også

Kommentarfeltet – det morsomste med en artikkel

Essay av Doremus Schafer (pseudonym):

Les også

- Jeg kunne ha skrevet dette under fullt navn, men hadde det egentlig betydd noe for deg?

Nyhetssak.