Debatt

Gratulerer med seier over legene da, Spekter! Smaker den like dårlig for dere som for meg? | Tegnehanne

 • Hanne Sigbjørnsen
  Hanne Sigbjørnsen
  Tegnehanne

Den mistilliten Spekter skaper ved ikke å høre etter på legenes krav gjør at det er slik som dette de fremstår for Tegnehanne. Foto: Hanne Sigbjørnsen

Da Spekter vant over legene, tapte omtrent alle andre.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Da jeg begynte å jobbe som sykepleier på sykehuset konkluderte jeg raskt med at jeg aldri kunne blitt lege. Ingen som verdsetter fritid og familie ville vel utsette seg for en slik arbeidssituasjon og et så stort ansvar.

Sykehusleger jobber offisielt sett ikke turnus, de har en dagstilling med vaktordning. Det betyr at når de har vakt, så er de alene ansvarlige for alle pasientene i avdelingen, og det kan være både sengeposten, intensiven og postoperativ enhet. Hen skal gjøre alt fra å signere for hvert minste legemiddel som skal gis, til å være klar til å operere om noe akutt skulle skje.

Det fremstår, mildt sagt, som et drøyt pes.

I tillegg ligger det en slags forventning om at hele livet ditt handler om jobben. Jeg husker en gang en lege måtte gå fra jobb for å hente sykt barn, og alle snakket om det som om han nettopp hadde trosset tyngdekraften, åpnet en tid-rom-portal, og fløyet gjennom for å hente et barnet i et alternativt univers.

Som dere kanskje husker var det en legestreik tidligere i høst. Legeforeningen (legenes fagforening) krevde blant annet et kollektivt vern for sin arbeidstid, som Spekter (sykehusets arbeidsgiverforening) nektet å godta. Nylig kom kjennelsen som sa at Spekter fikk medhold på alle punkter.

Les også

Etter legestreiken: Hvem vinner og hvem vil tape på en degradering av legerollen?

Altså blir avtalen som innebærer store unntak fra arbeidsmiljøloven videreført, og legene mister mer kontroll over egen arbeidstid.

Spekter trøster med at hver enkelt lege skal kunne forhandle sin arbeidstid med arbeidsgiver individuelt, om de er misfornøyde. Det høres ut som et bra konsept...

I en bransje hvor nesten alle unge leger går i vikariater, hierarkiet står like sterkt som et 1700-talls klassesamfunn, og alle vil skape en karrière for seg selv, er det naivt å tenke at folk skal tørre å si nei til arbeidstider de er ukomfortable med. Som for eksempel 19-timers vakter. Dette er spesielt kjipt når det kan gå ut over livet og helsen til andre mennesker.

Jeg hadde aldri mer enn 10-timers planlagte vakter i min turnus, men la meg vise deg min tilstand omtrent ni timer inn i en nattevakt:

Tenk at gravide leger i tredje trimester heller ikke automatisk skal få fritak for nattevakter. Et fritak fra vakter betyr ikke engang fritak fra jobb, de vil fortsatt kunne jobbe full dagstilling.

Les også

Steffen Hellevik: En sliten lege er en farlig lege

Husk at dette i stor grad gjelder kvinner i kortvarige, midlertidige ansettelser, som nå blir tvunget til enten å trygle arbeidsgiver om tilrettelegging eller ikke jobbe i det hele tatt. Snakk om tilbakesteg for likestilling.

Det er sikkert litt usaklig av meg å tegne arbeidsgiver som en gammel gubbe med flosshatt og monokkel, men den mistilliten de skaper ved ikke å høre etter på legenes krav gjør at det er slik de fremstår for meg.

Eller, egentlig mer sånn:

Jeg har selv jobbet på en avdeling hvor ledelsen har gjort sparetiltak som har ført til mindre pasientsikkerhet, dårligere arbeidsforhold og generelt veldig dårlig stemning, og spoiler alert: Folk gidder det ikke. De slutter.

Og er det én ting vi ikke vil, så er det at alle legene skal slutte og begynne å lage tegneserieblogger i stedet.

Twitter: @tegnehanne

Få med deg flere tegneserier og debattinnlegg - følg Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Tegnehanne
 2. Tegneserie
 3. Legeforeningen
 4. Likestilling
 5. Arbeidsgiverforeningen Spekter
 6. Streik

Flere artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Vi har eksempler på sykepleiere som arbeider 50% i sykehus og 50% som flyvertinne for å være sikret 100% stilling

 2. DEBATT
  Publisert:

  Til Tegnehanne, fra overlege og lege: Din kritiske fødehistorie hjelper oss

 3. DEBATT
  Publisert:

  Å få flere i heltid er både et strukturelt og et kulturelt spørsmål

 4. DEBATT
  Publisert:

  Kort sagt, fredag 16. august

 5. DEBATT
  Publisert:

  Hvem skal løse deltidsfloken i helsesektoren? | Kari Ingstad og Nina Amble

 6. DEBATT
  Publisert:

  Oslo kommunes ledere setter helse og sikkerhet i fare