Debatt

Gjentagelse av løgn skaper ikke sannhet | Mazyar Keshvari

  • Mazyar Keshvari, stortingsrepresentant (Frp)
Når mediene blir avslørt, blir det bare enda verre når de fortsetter å fastholde løgnen i håp om at siste rest av troverdighet skal redde dem.

Dersom mediene skal bli tatt alvorlig, må de forstå at de ikke lenger kommer unna med usannheter.

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning.

Redaktør Sigmund Kydland er gjennomgående uetterrettelig når han påstår at den tidligere redaktøren i Tønsbergs Blad snakket sant til Aftenposten med påstander om at Anundsen brant aviser i protest og at han lastet opp et bilde av dette i rent raseri.

Mazyar Keshvari, stortingsrepresentant (Frp)
  • Redaktør Sigmund Kydland i Tønsberg Blad: Historieforfalskning fra Keshvari

For det første er det usant når Kydland i sitt innlegg hevder at Anders Anundsen var justisminister da dette skjedde. Det var han ikke.

Hvordan er det mulig for Kydland å lyve rett ut om dette og dernest forvente at noen skal ta ham og Tønsbergs Blad på alvor? Når de tviholder og gjentar en så åpenbar løgn, er det da rart mediene mister troverdighet?

Bålbildet ikke lastet opp i raseri

For det andre kan alle se av bildet, øvrige kommentarer og sammenhengen på Facebook at følgende påstand er usann: «Bålbildet på facebookveggen hans handler om at han brenner Tønsbergs Blad. Det er åpenbart lastet opp i raseri.»

Bålbildet er et bakgrunnsbilde som ble lastet opp av Anundsen mens han satt i hytteveggen og koste seg etter en lang valgkamp, og igjen; før han ble statsråd. Så konteksten og sammenhengen for kommentarer og ytringer var utvilsomt hygge og hyttekos, ikke raseri som Tønsbergs Blad iherdig forsøker å gi inntrykk av.

Stort smilefjes

Den humoristiske kommentaren om brenning av Tønsbergs Blad har et stort smilefjes bak, og det burde være åpenbart for alle at den var humoristisk ment. Den kom i en lengre diskusjon som gikk på Facebook-veggen hans, hvor flere kommenterte at det så hyggelig ut og at det må være godt å slappe av etter valgkampen.

Mange delte også sterkt sin frustrasjon over den svake valgdekningen og politiske kommentaren fra Tønsbergs Blad på selve valgdagen. Mange var også forbannet fordi Tønsbergs Blad hadde solgt Frp en annonse på trykk i avisen på valgdagen, som de ikke trykket likevel.

Oppfordret til å si opp abonnement

Anundsen oppfordret riktignok folk til å bruke markedsmakt og forbrukermakten mot Tønsbergs Blad, og si opp abonnementet. Det må være greit og legitimt når en er misfornøyd med produktet avisen leverer.

Hvilke intervjuer en stortingsrepresentant gir, må vel også være opp til vedkommende stortingsrepresentant. En kan jo med interesse søke etter hvor mange intervjuer Tønsbergs Blad hadde med Anundsen eller andre toppkandidater for Frp i valgkampen 2013, eller etter han ble statsråd for den saks skyld.

Tviholder på feilen

Det å skrive en festlig kommentar med smilefjes i en lang tråd på Facebook, kvalifiserer ikke til den løgnaktige omtale Tønsbergs Blad ga Anundsen. Det vet avisen godt, men velger som de fleste andre medier som blir tatt i faktafeil, å tviholde på feilen og heller angripe den som påpeker den.

På toppen av det hele klarer Tønsbergs Blad å lire av seg: «Som en blek Trump-kopi forsøker Keshvari å bruke moteriktige uttrykk som falske nyheter i sin kamp mot frie medier, mens han selv sprer usannheter.» Da burde det absurde bli åpenbart for alle, med mindre de er lønnet av Tønsbergs Blad.

Underbygget av fakta

Det er ikke kamp mot frie medier å kjempe mot usannheter og falske nyheter, slik Tønsbergs Blad hevdet og fortsetter å hevde. Det er faktisk det motsatte, og jeg skal holde meg for god og ikke synke på Kydlands nivå og komme med den type personkarakteristikker han bruker mot meg.

Jeg har ikke behov for det, for fakta underbygger det jeg har skrevet.

Dekningen av Per Arne Olsen-saken

Tønsbergs Blad har kjørt frem slike angrep flere ganger, blant annet i sitt angrep på tidligere nestleder i Frp, Per Arne Olsen. Gjennom en rekke forsider hevdet de over lang tid at han i realiteten var korrupt i forbindelse med et leilighetskjøp.

Heldigvis for Olsen ble det en politisak ut av det. Politiets etterforskning endte med henleggelse - intet straffbart forhold. Det var absolutt ikke dekning for de ondsinnede artiklene og kommentarene fra Tønsbergs Blad.

Men skaden Tønsbergs Blad hadde påført ham, var dessverre allerede skjedd.

Usannheter og halvsannheter

Dersom mediene skal bli tatt på alvor i debatten om falske nyheter, er det en forutsetning at de forstår at de ikke lenger kommer unna med usannheter eller halvsannheter som tilspisses. De må være villige til å endre seg.

Tønsbergs Blad skriver at de produserer nyheter. Da får de holde seg til det og ikke oppdiktning av falske historier. Sosiale medier gir oss alle muligheten til å etterprøve og formidle fakta.

Når man blir avslørt, blir det bare enda verre når man fortsetter å fastholde løgnen i håp om at siste rest av troverdighet skal redde dem bare fordi de representerer en avis.

Det gjør den ikke.

Debatten har vært tøff også i Norge om såkalte falske nyheter og angrep på mediene:

Les mer om

  1. Falske nyheter
  2. Tønsbergs Blad
  3. Anders Anundsen